Moet de tweede prik worden uitgesteld? ‘Dan neem je een gok’
De eerste coronavaccinatie is nog maar net gezet en er wordt al nagedacht over het verlengen van de periode tussen de twee prikken in. Zo zouden meer mensen sneller hun eerste dosis kunnen krijgen en wordt de zorg mogelijk eerder verlicht. "Als de noodzaak er niet echt is zou ik zeggen: hou je bij hetgeen waarvan je weet dat werkt", zegt immunoloog bij Amsterdam UMC Marjolein van Egmond hierover in Goedemorgen Nederland.
In Engeland wordt deze periode al verlengd, "omdat hen het water wel heel hoog aan de lippen staat". Dat zegt arts infectieziektebestrijding GGD en Outbreak Management Team (OMT)-lid Anja Schreijer. De afgelopen dagen werden daar meer dan 50.000 nieuwe besmettingen geteld. "De gedachte daarachter is dat als je langer wacht met die tweede prik, je iets meer speling krijgt voor meer levering van de vaccins."
'Je hebt wel iets speling'
Er wordt nu ook in meerdere landen, waaronder Duitsland, Denemarken, België, nagedacht over het uitstellen van de tweede prik. Minister Hugo de Jonge heeft ook aan het OMT gevraagd om deze optie te gaan verkennen. "En dat gaan we ook doen, samen met de Gezondheidsraad", zegt Schreijer, die benadrukt dat het nog maar de vraag is of het echt kan. "Je hebt wel iets speling. Over het algemeen weten we dat het op zich niet zo erg is om langer te wachten, maar of het verstandig is moeten we goed naar kijken."
'Je moet je afweersysteem trainen'
Voor een goede bescherming tegen covid-19 zijn er bij de meeste coronavaccins twee injecties nodig voor een optimale werking. "Voor het afweersysteem werkt het zo dat je het echt traint", legt immunoloog Van Egmond uit. "Het is net als met een sportschool. Als je een keer aan de gewichten hangt heb je ook niet gelijk een sixpack. Je moet het echt trainen. Die tweede prik is dus echt heel erg belangrijk om te zorgen dat die afweerreactie beter wordt, en waarschijnlijk ook langer aanhoudt."
Zo is de werkzaamheid van het Pfizer-vaccin vastgesteld op 52 procent na de eerste prik en op 95 procent na een tweede vaccinatie. De periode tussen het eerste en het tweede spuitje van het Pfizer/BioNTech-vaccin is vastgesteld op drie weken. Bij het het Moderna-vaccin zijn dat er vier.
"Het vervelende is dat je misschien wel langer dan vier weken kunt wachten tot de tweede prik. Maar we weten het niet", zegt Van Egmond. "Dus de enige garantie die we op dit moment hebben is als je dat schema aanhoudt we zeker weten dat het werkt. Bij al het andere neem je een gok", benadrukt ze. "En die kan goed uitpakken, maar die kan ook verkeerd uitpakken."
LEES OOK: Distributie vaccins flinke logistieke operatie: ‘Maar 5 dagen houdbaar’