Er werd meer groente en fruit gekocht in coronajaar 2020
De consumptie van verse groenten en fruit is afgelopen jaar met 4 procent gestegen. De extra aankopen van huishoudens maakte de afname in de horeca, die door het coronavirus de deur moet sluiten, meer dan goed. Dat meldt belangenorganisatie GroentenFruithuis.
Huishoudens kochten 9 procent meer groente en fruit dan in 2019. Opvallend was daarbij dat de verkoop van ongesneden groente harder steeg dan die van voorgesneden groente. Dat was de laatste jaren juist andersom. GroentenFruithuis denkt daaruit af te leiden dat er meer tijd werd genomen om te kopen. Dat viel namelijk ook al te merken aan de toegenomen verkoop van verspakketten en maaltijdpakketten.
Door restaurants en cateraars werd 45 procent minder groente en fruit geserveerd. Daarmee kwam een einde aan een aantal jaren van groei van het eten van groente en fruit buitenshuis.
Paprika's en sinaasappels
Ingezoomd op de 9 procent stijging van de consumentenaankopen in groenten en fruit is er een verdeling van een groei van 11 procent te zien in de koop van verse groenten, en een groei van 6 procent in de koop van vers fruit.
Paprika, ui, courgette, prei en aubergine werden het vaakst 'meer' verkocht. Bij het fruit deden sinaasappels, avocado's, mandarijnen en blauwe bessen het goed.
Voor een kilo vers fruit betaalde de consument gemiddeld zo'n 10 procent meer dan in 2019. Daartegenover was de prijsstijging van groenten met 2 procent beperkt.
Ook met deze toename eten Nederlanders gemiddeld nog lang niet de aangevolen 250 gram groenten en 200 gram fruit, stelt GroentenFruithuis. Zelfs als de groei van 4 procent per jaar aanhoudt, duurt dat nog jaren.
Verkoop groenten en fruit naar buitenland
Ook de verkoop van groente en fruit vanuit Nederland naar het buitenland steeg met 6 procent naar €12,9 miljard euro. Deze groei is hoofdzakelijk te danken aan geïmporteerd fruit dat veelal via de Rotterdamse haven voet aan de grond krijgt in Europa. Vervolgens wordt het samen met Nederlandse producten als totaalpakket doorverkocht. De top 3 afzetmarkten van Nederland waren Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België.