Verkiezingen Georgia van belang voor de hele Verenigde Staten: ‘Trump wil maar door blijven gaan’
De Amerikaanse staat Georgia kiest dinsdag twee senatoren. Die plekken bepalen hoe de Amerikaanse Senaat eruit gaat zien en zijn van cruciaal belang voor de regering van aankomend president Joe Biden. Tot het laatste moment wordt campagne gevoerd, ook door president Donald Trump. "Die blijft doorgaan", aldus Amerikadeskundige Willem Post in Goedemorgen Nederland. "In zijn laatste toespraak zei hij nog dat hij het Witte Huis echt niet gaat verlaten: we gaan echt winnen."
Het publiek raakte daardoor in extase maar dat zijn ook zijn echte fans, licht Post toe. "Ook zei hij dat ze de stemmachines moeten gaan onderzoeken. Dat is al eerder gebeurd, maar hij wil maar door blijven gaan. Dus de strijd gaat voort."
Twee zetels voor de Senaat, een soort Amerikaanse Eerste Kamer, worden dus vergeven in Georgia. De Democraten hebben er nu 48, de Republikeinen 50. "Als de Democraten winnen wordt het 50-50, dan kan Kamala Harris als de Democratische vicepresident de doorslag geven. Veel benoemingen en beleid worden in de Senaat goedgekeurd. Je kan het niet helemaal met de Nederlandse Eerste Kamer vergelijken maar wel een beetje."
'Daarmee ondermijn je de democratie'
Trump maakt er nu een soort van nationale verkiezing van, aldus Post. "Net als de Democraten trouwens. Ook afgelopen nacht ging het wel even over Georgia, maar tachtig tot negentig procent van die toespraak van Trump ging over de 'vreselijke malversaties van 3 november toen ik die verkiezingen verloren heb'. Ook tijdens het uitgelekte telefoongesprek van afgelopen weekend kwam Trump over als een soort van Don Vito Corleone, een soort van godfather die druk uitoefent op iedereen die hem de weg verspert."
Dat is een hele gevaarlijke ontwikkeling, vindt de Amerikadeskundige. "Want daarmee ondermijn je natuurlijk wel de democratie. Als je de verkiezingsuitslag maar blijft ontkennen terwijl er al zestig rechtszaken zijn geweest. Het zijn nota bene Republikeinse functionarissen in Georgia die zeggen dat het hartstikke jammer is dat ze hebben verloren, maar ook dat het niet anders is."
'Dus denk erom'
Een uur lang belde Trump met de hoogste verkiezingschef van Georgia om hem onder druk te zetten. In Amerikaanse media wordt dit ongekend brutaal genoemd. "Trump wil aangeven dat er een soort van hertelling moet komen in Georgia. Maar hij verwacht ook van iedere Republikein, net als die twee kandidaten daar, dat ze hem steunen."
Die hebben ook gezegd dat ze dat doen. "Net als andere Republieken in het land. Die doen dat omdat Trump toch 74 miljoen kiezers achter zich heeft gekregen. En hij heeft al gezegd: als je het niet met mij eens bent, over twee jaar zijn er weer congresverkiezingen en dan laat ik wel even van mij horen dus denk erom."
'Atlanta stemt massaal op de Democraten'
Georgia is eigenlijk een Republikeinse staat maar heeft ook de stad Atlanta, legt Post uit. "Dat is een stad van diversiteit en daar stemmen ze massaal op de Democraten. We zien nu al, je mocht al eerder stemmen, dat er al een hoge opkomst is geweest en dat is licht in het voordeel van de Democraten. Maar Trump heeft al eerder gezegd dat je vooral niet per post moet stemmen maar op de dag zelf. Dus vandaag gaan de Republieken massaal naar de stembus."
Maar de druk van Trump kan voor hem ook verkeerd uitpakken. "Als de president zelf in een toespraak zegt dat de boel wordt belazerd, gaan ze dan nog wel? En bovendien zijn er ook wel Republieken die zeggen dat ze heus wel goede dingen in Trump zien maar wat hij nu toch heeft gedaan, wat allemaal zwart op wit staat, wel heel erg ver gaat."