Vaccinatieprimeur voor Veghel: verpleeghuismedemedewerker Sanna krijgt als eerste het coronavaccin
Niet vrijdag maar woensdag wordt al begonnen met vaccineren. De eerste die het coronavaccin krijgt toegediend is verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri (39). De Eindhovense werkt in verpleeghuis Het Wereldhuis in Boxtel en zal in Veghel haar eerste prik krijgen.
Veghel heeft de Nederlandse primeur. Op de speciaal ingerichte GGD-locatie zullen de eerste prikken worden gezet bij zorgmedewerkers van verpleeghuizen.
"Wij starten hier met drie straten. Dat is drie keer 84 mensen die wij hier kunnen vaccineren per dag", legt directeur GGD Hart voor Brabant Thérèse Claassen uit in Goedemorgen Nederland. "Dat zijn in eerste instantie de medewerkers van de verpleeg- en verzorgingstehuizen. Daarna komen er andere groepen bij."
'Wij zijn er klaar voor'
In Veghel wordt nog volop gebouwd aan de nieuwe locatie. "Maar onze prikkers zijn geschoold. Dat zijn mensen met jarenlange ervaring. Er is veel animo van zorgmedewerkers die zich gemeld hebben om zich te laten vaccineren. Wij hebben de checks gedaan die wij moesten doen en weten dat de kwaliteit op orde is. Wij zijn er klaar voor en dat maakt dat wij woensdag kunnen starten."
Ruim 24.000 zorgmedewerkers hebben zich maandag bij de GGD om zich te laten vaccineren met een coronavaccin. De GGD GHOR twittert hierover. "De kop is eraf! Vandaag met 24.056 zorgmedewerkers een afspraak gemaakt voor 48.112 vaccinaties." Dat zijn afspraken voor de eerste en de tweede prik.
De kop is eraf! Vandaag met 24.056 zorgmedewerkers een afspraak gemaakt voor 48.112 vaccinaties.
— GGD GHOR Nederland (@GGDGHORNL) January 4, 2021
'Een vaccinatie is natuurlijk de ultieme veiligheid'
Zorgpersoneel zal als eerste vaccinaties krijgen, maar ook over leraren wordt gepraat. Leraar Ton van Haperen die lesgeeft op een middelbare school zou graag zien dat leraren ook snel vaccinaties krijgen. "Maar ik snap natuurlijk ook best wel dat de prik die je aan een leraar geeft, niet aan een kwetsbare kan geven. Ik vind wel dat als je de scholen open wil houden, je ook perspectief en veiligheid moet bieden. Een vaccinatie is natuurlijk de ultieme veiligheid."
Van Haperen valt op dat onderwijsminister Arie Slob vrij stil hierover is. "Die hoor je nooit. Ik zou het goedvinden als hij een bepaald perspectief schetst. Natuurlijk is het vaccin zelf de knelpuntfactor, je moet voldoende vaccins hebben want anders valt er niets te spuiten. Maar als het er is, vind ik dat leraren in dat voorrangsgesprek mee moeten doen."
'Daar moet wel echt iets gebeuren'
De leraar had zelf ook met besmettingen op zijn school te kampen. "Zo hadden wij een klas met achttien besmettingen en daar kwamen wij pas achter toen wij daar al een tijdje voorgestaan hadden. Dus op het moment dat je in die situatie zit, vind ik wel dat leraren extra beschermd moeten worden. Of met kleinere groepen of met een vaccin maar er zijn geen kleinere groepen en er is ook nog geen vaccin. Daar moet wel echt iets gebeuren."
LEES OOK: Toch vervroegde vaccinatie: zorgpersoneel vanaf 6 januari geprikt