Opluchting over vervroegde vaccinaties: ‘Blij dat wij onze mensen in de frontlinie kunnen vaccineren’
Zorgmedewerkers krijgen eerder dan verwacht een vaccinatie. Woensdag worden de eerste coronaprikken in Nederland gezet. Ziekenhuisbestuurder Marjolein Tasche van het Franciscus Gasthuis Rotterdam laat in Goedemorgen Nederland weten dat zij kunnen beginnen met vaccineren als de vaccins er zijn. "Hopelijk is dat woensdag al, maar in ieder geval donderdagochtend heel vroeg."
Tasche is vooral opgelucht. "Wij zijn heel blij dat wij onze mensen in de frontlinie kunnen vaccineren. Het zijn niet alle medewerkers van het ziekenhuis maar echt diegenen die contact hebben met coronapatiënten. Iedere dag is er een, dus hoe eerder wij kunnen beginnen hoe beter dat is gegeven de druk die er nog is op ons."
'Wij moeten alle voorzorgsmaatregelen nemen'
Als zorgpersoneel is gevaccineerd, betekent dat niet dat ze geen mondkapje meer hoeven te gebruiken of zich niet aan de anderhalve meter afstand hoeven te houden. "Dat lijkt misschien een beetje raar, maar wij moeten alle voorzorgsmaatregelen nemen. Ook vanwege de mutaties waarvan wij nu wel denken dat die in de bescherming van de prik zitten, maar dat weten wij niet zeker. Ik denk dat het verstandig is om alle voorzorgsmaatregelen in acht te nemen totdat anders is gebleken."
De exacte vaccinatiebereidheid van het ziekenhuispersoneel van Franciscus Gasthuis Rotterdam weet Tasche niet, maar wel dat deze hoog is. "Dat gaat zich de komende dagen uitwijzen. Ik verwacht wel dat zestig tot tachtig procent bereid is het vaccin te nemen."
'Licht aan het einde van de tunnel'
Docent Ton van Haperen is blij dat eindelijk met de vaccinaties wordt begonnen. "Het is fantastisch. Dit is het spreekwoordelijke licht aan het einde van de tunnel. Daar moeten wij blij mee zijn. Nu nog even zorgen dat er meer bedrijven zijn die die spullen op de markt kunnen brengen. Dat er wat meer concurrentie komt en dat het wat harder gaat en dan zijn wij eruit."
Amerikadeskundige Willem Post (65) wil zich direct laten vaccineren als hij aan de beurt is. "Wij zijn het gewoon zat en moeten door. Nu moeten wij op de wetenschap vertrouwen. Ik ken mensen in de gezondheidszorg en die zeggen: wat wij zien in het ziekenhuis met die coronapatiënten is echt heel erg. Dus kom op."