Minister Hugo de Jonge gaat vandaag in coronadebat door het stof
Hugo de Jonge gaf maandag toe dat de coronavaccinaties eerder hadden kunnen starten. "Een eerste knieval", noemt parlementair journalist voor Elsevier Weekblad Eric Vrijsen deze erkenning. Tijdens het coronadebat vandaag in de Tweede Kamer zal de coronaminister nog verder door het stof moeten gaan, zo verwacht hij.
In november werd duidelijk dat niet het AstraZeneca-vaccin, maar het middel van Pfizer/BioNTech als eerste op de markt zou komen. Daarom moest de strategie veranderd worden. "We zijn onvoldoende wendbaar gebleken," zei de coronaminister daarover.
"Deemoed", zegt Vrijsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Hij komt eigenlijk op zijn schreden terug. Het beleid was toch een beetje zwalkend de laatste tijd. Nu moet hij naar die Kamer, en hij moet door het stof." Maar het zal nooit genoeg zijn, aldus Vrijsen. "De oppositie, en de coalitiefracties zitten er ook hard in. Zij zullen hem nog verder door het stof duwen."
Premier Rutte
De parlementair journalist benadrukt dat we nog maar negen weken van de verkiezingen af zitten, en dat het debat daarom alleen maar feller zal zijn. "Ik denk dat er ook pijlen op Rutte zullen worden gericht", voorspelt hij. "Sinds de coronacrisis uitbrak in maart is Rutte in populariteit gegroeid. Iedereen had vertrouwen in de leider van het land. Maar nu is er die onderstroom van bezorgdheid die er ook toe kan leiden dat mensen ineens een andere kant uit gaan kijken, want kritiek op het beleid is nu wel mogelijk." Zo is het niet goed gelopen met de app en het testen, noemt Vrijsen als voorbeelden.
De Tweede Kamer onderbreekt het kerstreces vandaag voor een coronadebat. Eigenlijk zou er pas op 12 januari weer vergaderd worden. PVV-leider Geert Wilders nam het intiatief voor dit debat, omdat hij van mening is dat de positie van De Jonge als coronaminister "onhoudbaar" is. Dat zei hij tegen De Telegraaf.
Als er een motie van wantrouwen tegen De Jonge wordt ingediend denkt Vrijsen echter niet dat de linkse oppositie die gaat steunen. "Dat durven ze niet, daar is deze crisis te groot voor."
De laatste keer dat het kerstreces werd onderbroken, was in 1991. Toen was er een debat over de Golfcrisis en de militaire actie tegen Irak.