Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Van Dissel (RIVM): versoepelingen vermoedelijk vanaf februari mogelijk

Redactie

Als de coronabesmettingen na het einde van deze lockdown weer snel oplopen, wordt er eerder ingegrepen. Dat zegt RIVM-directeur en voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) Jaap van Dissel tegen het AD. "De signaalwaarden op het coronadashboard gaan naar beneden, zodat je eerder overgaat op strengere maatregelen. Nu bleken die waarden toch uit te nodigen om steeds verder op te rekken."

Critici zijn van mening dat Nederland het coronavirus dit najaar te lang heeft laten voortwoekeren voordat er werd ingrepen. Zij stellen dat daardoor enkel deze zware lockdown nog mogelijk was. Volgens Van Dissel werd er niet zo zeer getreuzeld, maar hij vindt wel dat na toekomstige versoepelingen eerder ingegrepen moet worden bij stijgende besmettingen.

Op dit moment staan de alarmbellen op het coronadashboard op zeven besmettingen per 100.000 inwoners per dag, en dagelijks veertig ziekenhuis- en tien ic-opnames. Maatregelen zijn bij deze aantallen logisch, maar toch gebeurde het nemen daarvan in het afgelopen najaar niet automatisch. Al deze waarden worden inmiddels fors overschreden.

De drempels gaan daarom omlaag, onduidelijk is nog met hoeveel. Van Dissel vraagt zich ook af wat de reactie is als je adviseert om heel snel een maatregel te nemen. "‘Moeten we nu alweer in lockdown, de aantallen zijn beperkt?’ hoor je dan waarschijnlijk."

Lessen uit de coronacrisis

De RIVM-baas verwacht dat de infectieziektebestrijding en de zorgcrisisstructuur verandert door de lessen die uit de coronacrisis getrokken worden. Ook denkt hij dat capaciteitsproblemen bij een volgende pandemie niet zo’n prominent probleem meer moeten zijn. "Zo is het testen in Nederland klassiek ingericht rond relatief kleinschalige microbiologische labs bij ziekenhuizen. Dat functioneert uitstekend in vredestijd, maar naarmate massaal testen meer nodig is, gaat dat kraken. Dat geldt ook voor de GGD’s, die decentraal werken en telkens moesten opschalen."

Op de vraag of dit de laatste lockdown is zegt Van Dissel: "Als ik daar iets over zeg, gaat dat weer een heel eigen leven leiden. Maar ik snap de vragen: dit duurt al lang, het is vermoeiend, dat merk ik zelf ook, zo nu en dan heb je er gewoon genoeg van." Hij noemt het een marathon, met tussensprints. "Komend jaar wordt wel een belangrijk jaar, waarin veel kan veranderen. Inmiddels hebben zo’n twee miljoen Nederlanders de infectie doorgemaakt, die hebben een vorm van immuniteit voor enige tijd, nemen we aan."

Versoepelingen

Vanaf februari zijn vermoedelijk gedeeltelijke versoepelingen mogelijk, omdat er in januari wordt begonnen met vaccineren en de tweede doses een maand later volgt. "Dat wordt voor ons als OMT ook weer een spannende opdracht: hoe adviseer je precies de goede maatregelen, zodat je kunt versoepelen zonder dat het zo snel weer oploopt? Liever ga je niet weer in een harde lockdown.”

LEES OOK: RIVM: aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt weer na kleine dip


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau