Europa is begonnen met vaccineren. ‘Nederland treedt op als hekkensluiter’
Vliegtuigen vol vaccins die feestelijk worden binnengehaald en veel media-aandacht voor de eerste injecties. Dit weekend stond Europa in het teken van de eerste coronavaccinaties. In veel EU-landen zijn de eerste mensen ondertussen gevaccineerd.
In Nederland worden de eerste prikken op 8 januari gezet. In Goedemorgen Nederland nuanceert Europarlementariër Esther de Lange (CDA) het belang van als eerste prikken. "Het gaat niet om de eerste vaccinatie, maar over hoe groot deel van de bevolking je over een aantal maanden hebt kunnen vaccineren."
Volgens De Lange draagt het collectief inkopen van vaccins door de EU daaraan bij. Daardoor zijn er meer vaccins beschikbaar. "Maar het heeft ook te maken met de bereidheid van de bevolking om gevaccineerd te worden." Volgens de Europarlementariër kijken Nederlanders met argusogen naar of er grondig en zorgvuldig te werk wordt gegaan voordat het vaccin gezet wordt.
Symbolisch
Dat er in andere landen al is begonnen met prikken, noemt De Lange ook symbolisch. "Zo is in Vlaanderen de eerste persoon die is gevaccineerd een meneer uit Puurs, de gemeente waar het vaccin gemaakt wordt." Volgens haar komt het echte grootschalige vaccineren in België pas in februari op gang.
Diplomatiedeskundige Robert van de Roer noemt het vervelend dat Nederland als hekkensluiter optreedt. "Op het gebied van discipline scoren we niet echt goed in Europa." Hij wijst naar de mondmaskerdiscussie, waar Nederland lange tijd niet in meeging."
Geopolitiek
Op Europees niveau is er veel samenwerking wat betreft het vaccinatieprogramma. Afgelopen weekend werd bekendgemaakt dat het Verenigd Koninkrijk anderhalf tot twee keer meer voor de vaccins hebben betaald dan de EU, volgens De Lange omdat ze alleen hebben gehandeld.
"Voor het eerst zie ik een Europese Commissie die alles naar zich toetrekt. Die zegt: dit zijn de richtlijnen voor de vaccinatiestrategie." Ook Van de Roer is onder de indruk van de daadkracht die door de EU is getoond. Hij wijst op China en Rusland die een geopolitieke motivatie hebben om vaccins grootschalig in te kopen. "Europa komt niet heel veel later, dat is bewonderenswaardig."
Vooral het feit dat volksgezondheid een nationale gelegenheid is waar de EU weinig over te zeggen heeft, maakt het vaccinatieprogramma een prestatie van formaat. "Met 27 landen vaccins weten in te kopen, dat is knap."