Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hugo de Jonge: indicatie heet volgende dag in de krant een belofte

Redactie

Met de benoeming als coronaminister kreeg Hugo de Jonge naast veel verantwoordelijkheden ook een enorme bak kritiek. Zo wordt de CDA'er vaak verweten dat hij beloftes doet die hij vervolgens niet waarmaakt. "Ik moet eerlijk zijn", zegt De Jonge daarover in WNL Op Zondag op NPO 1. "Ik kan niet anders dan de informatie delen dan die ik heb. Dus ik moet alle data kunnen delen, en ik moet bedacht zijn op het feit dat andere mensen daarvan maken dat het een belofte is."

De Jonge, die zichzelf een "stoïcijnse optimist" noemt, zegt de lat erg hoog te leggen. Voor hemzelf en voor iedereen waarmee hij werkt. Hij benadrukt dat hij zijn data moet baseren op de informatie die hij heeft. "Ik kan er niet op blijven zitten", zegt hij. "Als ik een datum indicatief noem, heet dat de volgende dag in de krant een belofte. Ik kan niet informatie achterhouden omdat dat veiligheidshalve het beste is."

Quarantaineplicht

De kritiek komt ergens vandaan. Zo kondigt De Jonge midden augustus een quarantaineplicht aan voor mensen die in nauw contact zijn geweest met besmette personen en reizigers uit risicogebieden. Op 11 augustus schrijft hij aan de Kamer dat hij een aanwijzing geeft aan de veiligheidsregio’s om de quarantaineplicht op te leggen. Een week later zou deze ingaan, maar een dag later komt hij er na kritiek in de Tweede Kamer alweer op terug, en inmiddels is er niemand een quarantaineplicht opgelegd.

En dan de corona-app. Die zou de 'kern van het nieuwe testbeleid' moeten vormen. En De Jonges optreden eind maart, toen hij in een Kamerdebat onder druk kwam te staan om toe te zeggen dat de ic-capaciteit kon worden opgeschroefd. Tijdens het debat belde een ambtenaar van het ministerie met voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers, die toen "even moest beloven" dat er een paar dagen later 1600 bedden (tegenover 1100 bedden voor de coronacrisis) zouden zijn.

Vaccinatieprocedure

Als voorbeeld gebruikt de minister van Volksgezondheid zelf de datum die hij noemde voor de start van de vaccinatieprocedure in Nederland. Zorgorganisaties, vakbonden en Tweede Kamerleden uitten openlijk hun twijfels over de haalbaarheid van dit plan, waardoor de geloofwaardigheid ervan enigszins op losse schroeven komt te staan. "Ik heb gezegd, heel bewust: als alles meezit, kunnen we in de week van 4 januari", De Jonge legt de klemtoon op week, "starten met vaccineren. En zo gaat het dus ook precies. Alles zit mee." De CDA'er zegt altijd te zullen delen met Nederland wat het kabinet weet. "De testcapaciteit is opgebouwd. Het vaccin gaat gewoon komen."

2021

Voor 2021 doet De Jonge geen beloftes, maar hij spreekt wel zijn hoop uit. Als de meest kwetsbare mensen gevaccineerd zijn en er veel intensiever getest kan gaan worden, ook bij de toegang van evenementen, "kun je in de loop van 2021 afscheid nemen van de meest beperkende maatregelen", zegt hij. "En ik hoop dat het die kant op gaat."

LEES OOK: Hugo de Jonge: zware beslissing om te stoppen als lijsttrekker


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau