Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Veel gebruikte sneltest minder betrouwbaar dan gedacht

Redactie

Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is gebleken dat sneltesten minder betrouwbaar zijn dan gedacht. Als je je laat sneltesten en een negatieve uitslag krijgt, lijkt de kans groter dan gedacht dat je tóch corona hebt.

Een sneltest die in Nederland dagelijks duizenden keren wordt gebruikt mist 40 procent van de coronagevallen. Het gaat om antigeensneltests van farmaceut Abbott. Die worden aangeboden op verschillende GGD-locaties, en zijn alleen gisteren al 4000 keer gebruikt om mensen met klachten te testen. Ook veel commerciële teststraten maken gebruik van de sneltests van de Amerikaanse fabrikant.

Kleinere betrouwbaarheid was al bekend

Dat sneltests niet zo betrouwbaar zijn als mensen zich zonder klachten laten testen, was al langer bekend. Maar uit het nieuwe Leidse onderzoek blijkt juist dat het virus bij mensen mét klachten lang niet altijd wordt opgespoord.

Het RIVM zegt dat het weet van de mindere betrouwbaarheid van sneltests ten opzichte van de reguliere PCR-test. Een negatieve testuitslag is volgens het instituut daarom nooit reden om de basismaatregelen, zoals afstand houden, los te laten.

LEES OOK: 1200 kilo illegaal vuurwerk gevonden in bedrijfspand Hoogeveen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau