main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 december 2020 — 10:26

Eerdmans en Nanninga doen met JA21 mee aan verkiezingen: ‘Rest van de lijst is nog een verrassing’

Joost Eerdmans en Annabel Nanninga richten de nieuwe partij JA21 op en doen daarmee mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Dat hebben de twee politici, die onlangs opstapten bij Forum voor Democratie, vrijdagmorgen bekendgemaakt.

“Wij gaan kijken hoe wij fatsoenlijk rechts een stem kunnen geven in Nederland”, vertelt Annabel Nanninga in Goedemorgen Nederland. “Dat behelst natuurlijk immigratie, Europa en het belastingstelsel. Dat zijn er al drie maar ik kan eigenlijk niet eens kiezen.”

Joost Eerdmans is de nieuwe lijsttrekker en dat is beslist zonder ruzie. “Annabel zei ook heel snel: dat moet jij gaan doen”, aldus Eerdmans. “Dat voel ik zelf ook nadat ik heel wat keren niet de nummer één was. Waar ik in Rotterdam al acht jaar de partijleider ben, is dat landelijk nog nooit gebeurd. Ik dacht: dit is mijn moment. Het is een beetje het gevoel van: nu de handrem eraf en wij gaan ervoor.”

‘We zijn met mensen aan het praten’

Maar wie sluiten zich nog meer aan bij de partij? “De rest van de lijst is nog even een verrassing”, aldus Nanninga. “We zijn met mensen aan het praten. Wij hebben goede kandidaten maar wij willen de beste mensen op de beste plekken. Het liefst ook uit het veld met ervaring op het gebied waar ze hun woordvoerderschap over gaan doen.”

De lijst moet dus nog worden opgesteld. “Er zijn ook veel mensen binnen FVD die zich daar niet meer thuisvoelen. Dat is logisch, net als wij, en die graag met een stevig alternatief op rechts aan de slag willen”, vertelt Eerdmans.

Gesprekken met voormalige FVD’ers

Ook met voormalige FVD’ers wordt gepraat, vertelt de nieuwe lijsttrekker. “Eva (Vlaardingerbroek, red.) heeft al gezegd dat ze even pauze neemt. Dat vind ik een kanjer maar die wil deze ronde even overslaan. Met Nicky (Pouw-Verweij, red.) hebben wij goede gesprekken. In de provincies zitten ook goede mensen van FVD die daar nu niet meer bijhoren en zich wel een beetje verweesd voelen, net als veel kiezers in Nederland. De VVD slaat linksaf en zij willen op een rechtse partij stemmen die goed en fatsoenlijk is met een stevig profiel en ik denk dat wij dat zijn.”

Het partijprogramma van Forum wordt als basis gebruikt voor het programma van de nieuwe partij. “Daar is ook niet zoveel mis mee. De basis met de EU en immigratie, daar gaan wij het natuurlijk ook over hebben. Dat vullen wij met een paar accenten aan. Met dat programma van FVD was niets mis maar de leider begon behoorlijk door te slaan. Heel veel kiezers zeggen ook dat ze daar ook niet meer op willen stemmen. Wij willen ook resultaten boeken voor rechtse kiezers en mee gaan doen.”

‘Het is een positief geluid’

Gekozen is voor de partijnaam JA21 dat volgens Nanninga voor het ‘Juiste Antwoord’ staat. “Maar het is een positief geluid. Wij zijn een conservatief-liberale partij maar wij kijken wel naar de toekomst. Wij staan open voor ideeën, voor anderen en voor samenwerking dus ja.”

Hoeveel zetels JA21 gaat binnenslepen vindt Nanninga moeilijk in te schatten. “Zoveel mogelijk natuurlijk, maar dat hangt van heel veel dingen af.  Maar dat is echt moeilijk te zeggen op dit moment. De leden stromen al binnen dus er is duidelijk behoefte aan met dat beruchte gat op rechts. Hopelijk kunnen wij een mooie winst verzilveren maar ik durf er nu geen cijfer aan te hangen.”

‘Daadkrachtige rechtse no-nonsense partij’

Nanninga zat tot voor kort voor FVD in de Eerste Kamer en Eerdmans stond hoog op de oorspronkelijke kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Maar zij hielden het voor gezien na een felle interne ruzie. Met veel andere prominenten vonden zijn dat partijleider Thierry Baudet veel te slap optrad tegen uitingen van antisemitisme en nazisympathieën bij de jongerenbeweging van FVD.

“We gaan door”, concludeert Nanninga, die eerder al had laten weten de oprichting van een nieuwe partij serieus te overwegen. Eerdmans voegt daar aan toe dat zij de afgelopen weken veel verzoeken hebben gekregen om “een daadkrachtige rechtse no-nonsense partij op te richten”.

LEES OOK: Nanninga en Eerdmans hopen mee te doen aan Tweede Kamerverkiezingen

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer