main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 18 december 2020 — 10:26

Eerdmans en Nanninga doen met JA21 mee aan verkiezingen: ‘Rest van de lijst is nog een verrassing’

Joost Eerdmans en Annabel Nanninga richten de nieuwe partij JA21 op en doen daarmee mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Dat hebben de twee politici, die onlangs opstapten bij Forum voor Democratie, vrijdagmorgen bekendgemaakt.

“Wij gaan kijken hoe wij fatsoenlijk rechts een stem kunnen geven in Nederland”, vertelt Annabel Nanninga in Goedemorgen Nederland. “Dat behelst natuurlijk immigratie, Europa en het belastingstelsel. Dat zijn er al drie maar ik kan eigenlijk niet eens kiezen.”

Joost Eerdmans is de nieuwe lijsttrekker en dat is beslist zonder ruzie. “Annabel zei ook heel snel: dat moet jij gaan doen”, aldus Eerdmans. “Dat voel ik zelf ook nadat ik heel wat keren niet de nummer één was. Waar ik in Rotterdam al acht jaar de partijleider ben, is dat landelijk nog nooit gebeurd. Ik dacht: dit is mijn moment. Het is een beetje het gevoel van: nu de handrem eraf en wij gaan ervoor.”

‘We zijn met mensen aan het praten’

Maar wie sluiten zich nog meer aan bij de partij? “De rest van de lijst is nog even een verrassing”, aldus Nanninga. “We zijn met mensen aan het praten. Wij hebben goede kandidaten maar wij willen de beste mensen op de beste plekken. Het liefst ook uit het veld met ervaring op het gebied waar ze hun woordvoerderschap over gaan doen.”

De lijst moet dus nog worden opgesteld. “Er zijn ook veel mensen binnen FVD die zich daar niet meer thuisvoelen. Dat is logisch, net als wij, en die graag met een stevig alternatief op rechts aan de slag willen”, vertelt Eerdmans.

Gesprekken met voormalige FVD’ers

Ook met voormalige FVD’ers wordt gepraat, vertelt de nieuwe lijsttrekker. “Eva (Vlaardingerbroek, red.) heeft al gezegd dat ze even pauze neemt. Dat vind ik een kanjer maar die wil deze ronde even overslaan. Met Nicky (Pouw-Verweij, red.) hebben wij goede gesprekken. In de provincies zitten ook goede mensen van FVD die daar nu niet meer bijhoren en zich wel een beetje verweesd voelen, net als veel kiezers in Nederland. De VVD slaat linksaf en zij willen op een rechtse partij stemmen die goed en fatsoenlijk is met een stevig profiel en ik denk dat wij dat zijn.”

Het partijprogramma van Forum wordt als basis gebruikt voor het programma van de nieuwe partij. “Daar is ook niet zoveel mis mee. De basis met de EU en immigratie, daar gaan wij het natuurlijk ook over hebben. Dat vullen wij met een paar accenten aan. Met dat programma van FVD was niets mis maar de leider begon behoorlijk door te slaan. Heel veel kiezers zeggen ook dat ze daar ook niet meer op willen stemmen. Wij willen ook resultaten boeken voor rechtse kiezers en mee gaan doen.”

‘Het is een positief geluid’

Gekozen is voor de partijnaam JA21 dat volgens Nanninga voor het ‘Juiste Antwoord’ staat. “Maar het is een positief geluid. Wij zijn een conservatief-liberale partij maar wij kijken wel naar de toekomst. Wij staan open voor ideeën, voor anderen en voor samenwerking dus ja.”

Hoeveel zetels JA21 gaat binnenslepen vindt Nanninga moeilijk in te schatten. “Zoveel mogelijk natuurlijk, maar dat hangt van heel veel dingen af.  Maar dat is echt moeilijk te zeggen op dit moment. De leden stromen al binnen dus er is duidelijk behoefte aan met dat beruchte gat op rechts. Hopelijk kunnen wij een mooie winst verzilveren maar ik durf er nu geen cijfer aan te hangen.”

‘Daadkrachtige rechtse no-nonsense partij’

Nanninga zat tot voor kort voor FVD in de Eerste Kamer en Eerdmans stond hoog op de oorspronkelijke kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Maar zij hielden het voor gezien na een felle interne ruzie. Met veel andere prominenten vonden zijn dat partijleider Thierry Baudet veel te slap optrad tegen uitingen van antisemitisme en nazisympathieën bij de jongerenbeweging van FVD.

“We gaan door”, concludeert Nanninga, die eerder al had laten weten de oprichting van een nieuwe partij serieus te overwegen. Eerdmans voegt daar aan toe dat zij de afgelopen weken veel verzoeken hebben gekregen om “een daadkrachtige rechtse no-nonsense partij op te richten”.

LEES OOK: Nanninga en Eerdmans hopen mee te doen aan Tweede Kamerverkiezingen

Door: Bert van Doorn

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier