main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 december 2020 — 10:05

Staatsbosbeheer vreest voor grote drukte tijdens kerstvakantie

Staatsbosbeheer is bang dat mensen massaal zullen gaan wandelen in de natuurgebieden tijdens de kerstvakantie en dat het daardoor veel te druk wordt, net als eerder in het voorjaar. Ook boswachter Rein Zwaan maakt zich zorgen. “Mijd de drukke periodes”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat zijn de zaterdagen en zondagen tussen 11 uur ’s morgens en 3 uur ’s middags.”

Zwaan ziet dat er veel meer mensen in het bos komen dan voor de coronacrisis. “Allemaal nieuwe recreanten die het bos nu pas ontdekken. Dat levert wel wat taferelen op, want er zijn mensen die de regels nog niet kennen”, zegt hij. “Die zijn nog niet gewend dat je niet buiten de wegen en paden mag komen en dat je niet na zonsondergang in het bos mag komen, of dat je je hond niet overal los mag laten lopen.” De boswachter drukt mensen ook graag op het hart dat zij hun afval niet achter moeten laten in het bos.

Naast het mijden van de drukke periodes kun je ook het best lokaal gaan wandelen, zegt Zwaan. “Ga op de fiets, maar laat je auto staan. Ga vooral wel naar buiten en gun elkaar daar de ruimte, dus houd rekening met andere recreanten en met de dieren die daar aanwezig zijn.”

‘Het is gewoon te vol’

Voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland Marianne Schuurmans zag het in maart en april ook al veel te druk worden, maar dan vooral op de vele stranden in het gebied. “Amsterdam en Haarlem zijn grote steden waar mensen vaak klein behuisd zijn en een kleine buitenruimte hebben, dus je ziet dat mensen graag een ommetje doen, zeker in deze tijd”, zegt Schuurmans, die zegt dat ze daar ontzettend veel begrip voor heeft. Toch moet ook zij gaan kijken of de regio dit wel allemaal kan faciliteren. “Eerder hebben we we echt gebieden en parkeerterreinen afgesloten, en komende dagen moeten we kijken of we dat niet weer moeten doen. We hebben er ontzettend veel begrip voor, maar het is gewoon te vol.”

LEES OOK: Toegangswegen naar Zandvoort afgesloten vanwege drukte

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer