Bestuurder over situatie in ziekenhuizen: er gaat nog een tsunami op ons afkomen
Vanwege het stijgende aantal besmettingen en de druk op de zorg heeft het kabinet een harde lockdown uitgeroepen. Alhoewel het in de ziekenhuizen beter lijkt te gaan dan tijdens de eerste golf, is de noodzaak voor deze maatregelen groot, zo benadrukt ziekenhuisbestuurder Marjolein Tasche. "We draaien al drieënhalve maand op 120, 130 procent van onze capaciteit. Als je de toename van het aantal besmettingen in de laatste week ziet, gaat er nog een tsunami op ons afkomen."
Tijdens de eerste golf lagen er op het hoogtepunt 1300 coronapatiënten op de intensive care, waar dat er nu iets meer dan 500 zijn. Tasche, voorzitter van het raad van bestuur van het Franciscus Gasthuis & Vlietland, denkt dat dit aantal nog "enorm overtroffen" zal worden, omdat de stijging van het aantal besmettingen zo hard gaat. Daarnaast liggen er nu ook veel meer niet-coronapatiënten op de ic. "We willen alle urgente zorg door laten gaan", zegt Tasche in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat is ook heel belangrijk, want anders geeft dat ook heel veel schade."
Intensive care
Eerder werden slechts 300 tot 350 bedden bezet door mensen met een andere aandoening. Nu schommelt dat aantal op doordeweekse dagen tussen de 500 en 550, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. De laatste maanden is er daarom sprake van een redelijk constante ic-bezetting van ongeveer 1000 bedden. Vóór de coronacrisis lagen daar gemiddeld 800 patiënten.
Oplopende vraag naar ic-personeel
Een bijkomende reden is dat mensen die werkzaam zijn in ziekenhuizen en andere zorgverleners steeds vaker zelf covid-19 onder de leden hebben, zegt Tasche. Daarbovenop is er een sterk oplopende vraag naar verpleegkundigen voor de intensive care. "Ic-zorg is natuurlijk ontzettend hoog kwalitatieve zorg en daar heb je echt professionals voor nodig", zegt de ziekenhuisbestuurder. "Wij leveren nu al maanden rond die 120 tot 130 procent door de hulp van heel veel mensen: anesthesiemedewerkers, oud-ic-verpleegkundigen, mensen draaien extra diensten, en er zijn allemaal buddy's die taken overnemen zodat ic-verpleegkundigen echt het hoog gespecialiseerde werk kunnen doen."
Ook woordvoerder van vakbond V&VN vertelt in het AD dat de druk op de zorg te veel wordt. "Verpleegkundigen zijn op, moe, willen bijkomen. Maar de feestdagen hebben ze inmiddels ook op hun buik moeten schrijven. Natuurlijk zal iedereen zijn schouders er weer onder zetten, maar op een gegeven moment is de energie ook gewoon op. Het is logisch dat het kabinet nu ingrijpt."
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarschuwen vandaag ook dat wanneer het aantal coronabesmettingen niet snel daalt, mensen binnenkort misschien niet meer de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Door ziekte en stress kunnen zorgmedewerkers uitvallen.
LEES OOK: RIVM meldt 8496 nieuwe besmettingen, iets meer dan wekelijks gemiddelde