Nieuwe maatregelen hard gelag voor middenstand: ‘Economisch herstel in 2022’
Vlak voor de feestdagen lijken er strengere maatregelen op komst. Met bijna 10.000 nieuwe besmettingen op 1 dag, bespreekt het kabinet deze ochtend tijdens een extra crisisberaad onder meer of niet-essentiële winkels gesloten kunnen worden.
Voor de lokale middenstand een hard gelag, zegt Rabobank econoom Nic Vrieselaar in Goedemorgen Nederland op NPO1. "Je hoopt dat veel ondernemers na de eerste golf een webwinkel hebben opgezet." Maar ook dat is niet altijd een oplossing. "Als ik zoek op spijkerbroek, vind ik natuurlijk niet dat leuke winkeltje verderop in de straat bovenaan de resultaten."
Steunpakket
Het is volgens Vrieselaar een schrale troost dat het kabinet vorige week heeft aangekondigd dat de steunpakketten niet worden versoberd. "Gelukkig ligt de infrastructuur er al voor ondernemers. Als je nu omzet verliest, kom je automatisch in aanmerking voor steun."
Het totale bedrag aan steun is volgens de econoom nu richting de 40 miljard euro aan het gaan, zo'n 4000 euro per werkende Nederlander. "Het is te hopen dat de economie de komende jaren weer aantrekt."
De Rabobank kwam vorige week met een raming waarin wordt uitgegaan van een economische krimp tussen de 4 en 4,5 procent in 2020. Volgend jaar komt er volgens Vrieselaar waarschijnlijk weer economische groei, maar niet genoeg om de krimp van dit jaar op te vangen.
Bezuinigingen
Bezuinigen lijkt momenteel geen optie. Volgens politieke commentator van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen is daar wonderbaarlijk veel overeenstemming over tussen de verschillende politieke partijen. "Bezuinig je de eerst komende drie jaar, dan dupeer je de economie."
Op zijn vroegst over drie en misschien pas over tien jaar moet er volgens Vrijsen weer gedacht worden aan bezuinigingsmaatregelen. "In de tussentijd hoop je natuurlijk dat de economie zo aantrekt dat het zichzelf gaat terugbetalen."
Vrieselaar is het eens met Vrijsen dat het kabinet terughoudend moet zijn: "Wij verwachten dat er in 2022 de krimp van dit jaar wordt goedgemaakt. Als je dan gaat bezuinigen, gaat het herstel langzamer."
LEES OOK: Crisisoverleg over strengere maatregelen, sluiting winkels lijkt onvermijdelijk