Crisisoverleg over strengere maatregelen, sluiting winkels lijkt onvermijdelijk
Het kabinet bespreekt vanochtend tijdens een crisisoverleg wat voor extra maatregelen er moeten komen. Met bijna 10.000 nieuwe besmettingen per dag gaat het hard de verkeerde kant op. Ondanks de oplopende besmettingscijfers is het erg druk in de winkelstraten. Politiek verslaggever Eric Vrijsen snapt dan ook goed dat het kabinet hard wil ingrijpen.
"Ze moeten iets", zegt Vrijsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het geld brandt mensen in de zakken rond deze tijd van het jaar. Iedereen wil kerstsfeer in huis halen. Dat is nu levensgevaarlijk". Hij ziet dat lang niet iedereen zich aan de huidige coronamaatregelen houdt.
Economische gevolgen
De discussie binnen het kabinet loopt ondertussen steeds verder op, zegt Vrijsen. "De economische mensen zeggen dat als we alles dichtgooien, we de gezondheidsmaatregelen ook niet meer kunnen betalen. Omgekeerd zeggen de gezondheidsmensen zoals minister De Jonge dat als we niet tijdig strenge maatregelen nemen, de economie nog verder van huis is."
Waarschijnlijk wordt vandaag besloten om niet-essentiële winkels te sluiten. 'Juist in december draaien die een topmaand", zegt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar. "In de detailhandel is de omzet in december 15 tot 20 procent hoger dan in andere maanden. Het scheelt wel dat de maand december al voor de helft voorbij is. Sinterklaas en Black Friday hebben we al gehad, en een deel van de kerstinkopen zit er al op."
Avondklok
Volgens RTL Nieuws denkt het kabinet ook na over het invoeren van een avondklok rond oud en nieuw. "Dat is economisch niet heel riskant. Tegelijkertijd is het politiek wel heel lastig. Het is toch de bevogende overheid. Daar houden mensen niet van. Ze hebben toch iets van een uitlaatklep nodig. Anders wordt Nederland een gevangenis in het gevoel van veel mensen. Dat kan een kabinet niet hebben."
In Duitsland geldt er vanaf woensdag een harde lockdown. Naast niet-essentiële winkels gaan daar ook de scholen dicht. Volgens Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, moet Nederland wel volgen, omdat Duitsers anders massaal de grens over gaan om te winkelen. "Dat maakt de keuze wel makkelijker", zegt Vrijsen.
Premier Mark Rutte houdt vanavond om 19.00 uur een toespraak vanuit het Torentje. Waarschijnlijk worden daarin de nieuwe coronamaatregelen aangekondigd.
LEES OOK: OMT-adviseur Bonten over stijging besmettingen: ‘Zeer zorgelijk’