Uitgesmeerd stemmen tijdens Tweede Kamerverkiezingen: ‘Kans op beïnvloeding’
Waar we normaal gesproken op verkiezingsdag onze stem uitbrengen, gaat dat in 2021 een beetje anders. Vanwege de coronacrisis kunnen sommigen niet alleen per brief stemmen, er is nu ook besloten dat er op de maandag en dinsdag voor woensdag 17 maart gestemd kan worden voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Dat staat in een toelichting van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), zo bericht De Telegraaf vanochtend. In de kleinere gemeentes is er op maandag en dinsdag 1 stemlokaal open, in de grotere steden zijn dat er 20.
Het is wel de bedoeling dat alleen kwetsbare groepen gebruik maken van de mogelijkheid om op maandag en dinsdag te stemmen. Voor andere Nederlanders geldt dat zij 'gewoon' op 17 maart hun stem uitbrengen.
Angst voor beïnvloeding
Ondertussen maken burgemeesters zich zorgen om de aangepaste verkiezingen. In een brandbrief uiten zij hun zorgen over de uitvoerbaarheid van de verkiezingen. Vooral het stemmen per post ligt onder vuur.
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen mogen 2,4 miljoen 70-plussers hun stem uitbrengen per brief, die ze van tevoren krijgen thuisgestuurd. Burgemeesters vrezen dat dit zorgt voor een groter risico dat het stemgedrag thuis beïnvloed wordt in vergelijking met het stemmen in een anoniem hokje.
Experiment
Of en zo ja hoe deze voor Nederland nieuwe vorm van stemmen de verkiezingen gaat beïnvloeden is afwachten, zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO1. "Het is natuurlijk bedoeld voor kwetsbare groepen, niet voor mensen die denken, woensdag komt me niet uit, ik ga dinsdag wel."
Hebben mensen daar maling aan, dan zou de beperkte openstelling weleens kunnen leiden tot drukte, vreest hij. "Het is een experiment, maar daar zijn er wel meer van de laatste tijd."
LEES OOK: Nog drie maanden tot de verkiezingen: ‘De opkomst mag niet beïnvloed worden door corona’