main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 december 2020 — 10:12

Johnson hoopt in Brussel doorbraak te forceren: ‘Voor ondernemers welkom kerstcadeau’

De overgangsperiode om een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU te bereiken duurt nog maar een paar weken. Reden voor de Britse premier Boris Johnson om deze week naar Brussel af te reizen. Daar hoopt hij alsnog een doorbraak te forceren.

De Brexit-onderhandelingen tussen de onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk en de EU leiden maar niet tot een akkoord. Reden voor Johnson om in Brussel te praten met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

‘Battle for Britain’

In Goedemorgen Nederland op NPO1 zegt directeur politieke zaken van denktank Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Han ten Broeke dat de twee politieke kopstukken op drie onderwerpen een akkoord moeten bereiken. “Het gaat nog om de regels wat betreft handel, visserij en hoe die regels uiteindelijk gehandhaaft worden.”

Voor Johnson kan het twee kanten opgaan. “Of het wordt een heroïsche trip waarin hij de Battle for Britain wint, of hij komt met lege handen terug maar kan zeggen dat hij er in ieder geval alles aan heeft gedaan.”

Rijen bij Dover

Voor ondernemers die afhankelijk zijn van de export is de onzekerheid ondertussen verschrikkelijk. Zij houden volgens Ten Broeke rekening met twee scenario’s. “De een is een handelsakkoord waarbij ze zonder tarieven kunnen handelen, de ander is een chaotische harde Brexit met rijen bij het kanaal van Dover.”

Zelf verwacht Ten Broeke dat ‘het besef’ gaat zegevieren dat het laatste scenario onwenselijk is en dat er uiteindelijk een deal plaatsvindt.

‘Geen fijne kerstgedachte’

Ook Nic Vrieselaar, econoom bij de Rabobank, vreest voor de schade die een no-deal teweeg kan brengen. Hij wijst naar de landbouw. “Daar gaat het om groente en fruit, bederfelijke waar. Als je dan opstoppingen bij de grens krijgt… Dat is geen fijne kerstgedachte.”

En ook voor consumenten heeft het de nodige gevolgen. Britse producten worden duurder, net zoals dat Europese waar duurder wordt in het Verenigd Koninkrijk. “Voor de ondernemer is het dan ook te hopen dat er straks een deal in de kerstsok zit.”

LEES OOK: ‘Als de Britten in de EU blijven, maken ze meer kapot dan ons lief is’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer