Econoom: gaat stuk beter met Nederlandse economie dan verwacht
Het gaat een stuk beter met de Nederlandse economie dan vooraf werd verwacht. Sterker nog, er is zelfs geen westers land dat het beter doet tijdens de coronacrisis. Dat zegt econoom Nic Vrieselaar van de Rabobank in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Zo is het aantal faillissementen op het laagste niveau in ruim twintig jaar tijd, en dus ook lager dan vorig jaar. "Dat is gek, want we zitten natuurlijk in een heel slecht jaar, economisch gezien", zegt de econoom. In bepaalde sectoren ligt het aantal faillissementen wel hoger, bijvoorbeeld in de horeca.
Dat er weinig faillissementen zijn komt met name door de steunpakketten van de overheid. "We kunnen niet zeggen dat het kabinet zuinig is met steunen", zegt Vrieselaar. "Er worden echt tientallen miljarden euro's in de economie gepompt om te zorgen dat ondernemers het hoofd boven water houden en dat ook het personeel aan het werkt blijft."
Het risico daarbij is dat je zogeheten zombiebedrijven in leven houdt, zegt hij. "Dat zijn bedrijven die eigenlijk toch al een keer failliet hadden moeten gaan. Bijvoorbeeld omdat ze zich niet goed aanpassen aan de tijd. Maar ik kan me voorstellen dat je nu zegt: we helpen liever één ondernemer teveel dan één te weinig."
'Economische schade valt enigszins mee'
De cijfers geven dus soms een wat vertekend beeld, maar desondanks gaat het wel degelijk beter met de economie dan verwacht. Vrieselaar: "De economische schade valt dit jaar enigszins mee. Dat kwam omdat we in de zomer zagen dat de Nederlandse economie behoorlijk is opgeleefd, veel meer dan we hadden verwacht. Dat betekent dat dit jaar er minder slecht uitziet dan we dachten."
De economie is nog steeds drie procent kleiner dan voor de coronacrisis. "Maar Nederland doet het internationaal gezien harstikke goed", stelt Vrieselaar. "Er is geen westers land dat het economisch beter doet dan wij. Dat is waarom we ook denken dat de groei komend jaar tegenvalt. We beginnen op een hoger niveau, dus we hoeven minder te herstellen. Een technisch verhaal, maar het beeld is dus een stuk gunstiger dan we hadden verwacht."
'Horeca litteken in straatbeeld'
Voor horecaondernemers is het een hard gelach. Een deel van hen protesteerden maandag in Den Haag om te laten weten dat de steun van het kabinet, die afgelopen week nog miljoenen extra zei uit te trekken voor de sector, niet toereikend is.
Vrieselaar stelt dat niet alleen horecaondernemers worden getroffen door de sluiting van cafés en restaurants. "Maar bijvoorbeeld ook toeleveranciers, zoals bierbrouwers, slagers en bakkers", zegt de econoom. "En als je verder denkt ook de bedrijven die het allemaal vervoeren. Het gaat veel verder dan alleen de horeca. Maar we zien natuurlijk vooral de lege kroegen, als een soort litteken door de stad."
De sluiting van de horeca zorgt dus voor een sneeuwbaleffect. "Je ziet dat consumenten noodgedwongen de hand op de knip houden. Bijvoorbeeld een horecaondernemer koopt dit jaar geen nieuwe auto. Het werkt dus breed door en dat is best een economische klap."
"De horecasector en de toeleveranciers zijn niet zo groot als de industrie, maar het zijn toch een hoop mensen", aldus Vrieselaar.
LEES OOK: Komende jaren waarschijnlijk toch niet gekort op pensioenen