Mysterie rond twee mogelijke graven bij kasteel Bouvigne in Breda
Het verhaal dat er bij kasteel Bouvigne in Breda twee graven zouden liggen waar mensen tijdens de oorlog in waren begraven, deed al een tijdje de rondte. Maar pas in 2015 kwam deze zaak dankzij Nel Winkelman ook daadwerkelijk bij de politie terecht, zo is te zien in het WNL-programma De Zaak van je Leven.
Kasteel Bouvigne, een alom bekend gebouw onder Bredanaars, werd rond 1500 gebouwd als woonhuis. In een latere fase werd het gebruikt als meisjesschool, en sinds de jaren 70 doet het dienst als kantoor voor het waterschap Brabantse Delta.
Nel Winkelman zingt in 2014 bij een dodenherdenking die ieder jaar in Druten bij het Boldershof wordt gehouden. Tijdens de ceremonie hoort zij het verhaal over de evacuatie van verstandelijk gehandicapte kinderen naar Breda in de oorlog. Toen het woord 'Bouvigne' daar viel, sloeg ze aan. "Ik dacht, dit is het verhaal van mijn moeder", zegt Winkelman, die aan de bel trok bij de Brabantse Delta. Haar moeder volgde namelijk haar opleiding op het kasteel Bouvigne, en vertelde haar eerder over twee kindergrafjes die mogelijk op het terrein zouden liggen.
Het Boldershof waar Winkelman zong, was rond 1940 een internaat voor gehandicapte kinderen. Toen de Duitsers aan het begin van de Tweede Wereldoorlog Nederland binnenvielen, moesten deze kindjes geëvacueerd worden. Dit omdat het Boldershof vanwege haar positie, dichtbij Nijmegen en langs de Waal, midden in de vuurlinie lag.
'Het was vreselijk'
"Nijmegen viel op een ochtend, op 10 mei. Die rolmachine rolde hier het land van Maas en Waal binnen", vertelt regiodirecteur Boldershof David van Leeuwen. "Het was vreselijk. Het ministerie had toen beloofd de meisjes te evacueren, met de nonnen samen, want de meisjes moesten verzorgd worden."
Er reden 21 bussen om 14.00 het terrein van het Boldershof op. "Ze moesten weg. Er waren hier honderden vliegtuigen, bommen vielen door het dak heen. Toen zijn ze naar Bouvigne gegaan, daar konden ze onderdak krijgen in het kasteel."
De meisjes, kwetsbaar als ze waren, werden ziek. "En toen overleden er twee", zegt Van Leeuwen. "Ze zijn illegaal daar door de nonnen begraven. Maar verder zijn we toen niet gekomen, als in waar en dergelijke."
Wie deze meisjes waren was absoluut niet bekend, laat staan of dit de meisjes zijn die begraven zouden zijn bij kasteel Bouvigne. Hebben de meisjes nog familie, en zo ja, weten die waar ze zijn gebleven? In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op het politieonderzoek naar deze raadselachtige zaak.
Kijk dinsdag 8 december naar de nieuwste aflevering van De Zaak van je Leven, om 22:40 op NPO 2. Oude afleveringen zie je hier.