main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 5 december 2020 — 17:17

Zorgbestuurder: ‘Zorg voor goede communicatie over coronavaccinatie’

Komende dinsdag wordt er voor het eerst op grote schaal gevaccineerd tegen het coronavirus. Het Verenigd Koninkrijk heeft het vaccin van farmaceut Pfizer als eerste goedgekeurd, en dus wordt daar vanaf dinsdag in 50 grote ziekenhuizen gevaccineerd. In Nederland moet het vaccinatieproces op 4 januari van start gaan. Zorgbestuurder Suzanne Kruizinga pleit in het licht van deze ontwikkelingen vooral voor een goede, heldere communicatie rond het vaccin.

“Ik zou het heel mooi vinden als wij over een maand willen vaccineren, dat we voor iedereen, voor onze artsen, voor onze leraren, voor de politie, maar ook voor ons, informatie ter beschikking stellen die begrijpelijk is en waarbij we gewoon het gesprek mee aan kunnen gaan”, zegt ze in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Volgens Kruizinga leven we in een tijdperk waar “misschien wel te veel informatie is”, waar mensen maar moeilijk onderscheid kunnen maken tussen fake news en waardevolle informatie. “Je ziet dat er veel angst is onder de bevolking. Wat is het nu voor vaccin, hoe werkt het nu precies, wordt er levend Covid-19 ingespoten of niet, hoe weten we nu of die bijwerkingen niet al te erg zijn op langere termijn?” Deze vragen leven volgens Kruizinga breed onder de bevolking. “Of dat nu onder de lager of de hoger opgeleiden is. Daar moeten we echt iets mee.”

LEES OOK: Facebook gaat onjuiste beweringen over coronavaccins verwijderen

Arts-infectiebestrijding van de GGD Olga Visser beaamt dat deze vragen spelen, maar beklemtoont ook dat er door velen reikhalzend wordt uitgekeken naar een vaccin. “Vaccineren is in deze tijd echt wel iets waar mensen zich ook zorgen over maken. Dat weten we, dat is ook bij vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma. In deze situatie is het ook heel logisch dat er heel veel vragen leven”, vindt ze.

Anti-vaxxers

De groep anti-vaxxers, dus de groep mensen die tegen alle soort vaccinaties is, is relatief klein, benadrukt viroloog Ab Osterhaus. “Dat is vijf procent, en dat is heel weinig. En dat zijn mensen die eigenlijk op oneigenlijke gronden denken dat die vaccins gevaarlijk zijn, zich niet realiseren dat we elk jaar miljoenen mensen het leven redden door te vaccineren”, zegt hij.

Daarnaast zijn er mensen die “toch wat achter hun oren krabben”, zegt Osterhaus, en wat vraagtekens zetten bij de veiligheid van het vaccin. “Veiligheid is natuurlijk nooit helemaal absoluut”, zegt hij daarover. “Als je het vaccin getest hebt op tienduizenden mensen, hoe zit het dan als we twee miljoen mensen vaccineren? Zou het dan niet kunnen zijn dat er een of twee mensen bij zitten die wel iets kunnen krijgen? Het is iets wat altijd maar doorloopt”, aldus Osterhaus, die de veiligheid van een vaccin vergelijkt met die van vliegtuigen. “We stappen allemaal in het vliegtuig, en er gaat wel eens wat mis. En dat is ook in dit geval: de kans dat daar iets misgaat is verschrikkelijk klein”, zegt de viroloog.

“Het risico dat mensen ziek worden van de virusinfectie is veel groter dan dat ze ooit iets zouden kunnen krijgen van de vaccinatie”, zegt Osterhaus. “Ik ben ervan overtuigd dat die vaccins heel erg veilig zijn.”

LEES OOK: De Jonge over coronavaccinatie: snap zorgen, maar het is haalbaar

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer

Pechtold over miljardenkosten renovatie Binnenhof: ‘Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken’

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag loopt veel hoger in de kosten dan eerder berekend: 2 miljard euro. Dit maakte demissionair minister Hugo…

Lees meer

Woensdagmiddag code geel om onweer, hagel en wind

Het KNMI waarschuwt woensdagmiddag voor onweer, hagel en harde windstoten. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg geldt code geel….

Lees meer