Wanneer kunnen we weer op vakantie? ‘Wintersport wordt heel problematisch’
In deze gure, donkere maand hebben veel mensen extra veel zin in vakantie. Maar de vraag is: hoe doen we dat dit jaar? Frank Oostdam, directeur van de reiskoepel ANVR heeft de hoop dat "we misschien nog een staartje van de wintersport mee kunnen krijgen", zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Op dit moment ziet het daar niet naar uit.
"Wintersport wordt heel problematisch", zegt Oostdam. "Sowieso staan alle wintersportlanden op oranje, dus feitelijk kan je daar niet eens naartoe. Er is een advies van de minister president om daar niet heen te gaan." Bij dat advies sluit Oostdam zich aan. "Het is zoals het is. We doen dit niet zomaar. Als we kijken naar de besmettingsgraden, dan zijn die nog steeds, ook in dat soort bestemmingen, heel hoog."
Een aantal landen zeggen dat alleen eigen inwoners mogen komen skiën. Zwitserland heeft wel gezegd dat iedereen welkom is. Oostdam heeft de hoop dat de besmettingscijfers zich snel herstellen, waardoor tegen het einde van het wintersportseizoen er misschien meer mogelijk is. "Zo'n kerstperiode is normaal gesproken twintig procent van de inkomsten voor die wintersportbestemmingen."
'Wintersport kan vrij veilig'
Als je kijkt naar de manier van vakantievieren kan wintersport volgens Oostdam nog op een vrij veilige manier. "Je bent volledig ingepakt en in de buitenlucht", zegt de ANVR-directeur, die wel benadrukt geen viroloog te zijn én dat men après ski dan ook achterwege moet laten. Ook voor de skiliften zijn oplossingen, zegt hij. "Die worden gedesinfecteerd, het dak gaat er vanaf dus je staat in de buitenlucht. Maar dat is wel wat je terughoort van mensen: je staat in de rij, en in zo'n skilift. Dat is dan weer lastig."
Testmaatschappij
Oostdam zegt dat hij een beroep op het kabinet wil doen als het gaat om perspectief. "We moeten overgaan op een testmaatschappij, en dat geldt ook zo voor reizen", zegt hij. "Test mensen voordat ze gaan, test mensen ook desnoods als ze terugkomen, dan kan je ook veel meer bewegingsruimte hebben en weer gaan reizen."
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu plaatst hier als kanttekening bij dat de testen geen honderd procent zekerheid bieden. Iemand kan een dag na een test opeens toch positief blijken. "Ik denk dat we af moeten van het idee dat het honderd procent zeker moet zijn", zegt Oostdam daarover. "Tachtig, negentig procent is ook al sterk."