main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 december 2020 — 08:51

Gaten in vaccinatieplan kabinet: vrees dat Nederland ‘dramatisch’ achter feiten aanloopt

Het vaccinatieplan van het kabinet voldoet bij lange na niet. Dat stelt Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV, tegenover het AD. Hij is bang dat we “dramatisch achter de feiten aan gaan lopen” als we niet nu al zorgen dat er op korte termijn gymzalen of andere locaties afgehuurd worden waar mensen op grote schaal gevaccineerd kunnen worden. CNV is bang voor grote extra schade aan de economie.

Volgens Fortuin heeft het kabinet goed in beeld in welke volgorde moet worden gevaccineerd, maar ontbreekt er een helder uitvoeringsplan. “Met het testen hebben we de plank ook misgeslagen. Toen hoorden we ook steeds: het komt goed. Dat bleek niet te kloppen. Dat gevoel heb ik nu ook. Alleen maar zeggen ‘het komt goed’ is niet genoeg.”

‘Nog niet nodig’

Fortuin maakt de vergelijking met Duitsland, die gaan voor een ‘militair uitvoeringsplan’. Daar worden honderden vaccinatiestraten in gereedheid gebracht, terwijl onze oosterburen ook beginnen met het vaccineren van kwetsbaren en ouderen.

Hugo de Jonge (Volksgezondheid) acht deze aanpak echter nog niet nodig. Hij zegt dat het nog maanden zal duren voor jongere Nederlanders massaal kunnen worden gevaccineerd, en het voorbereiden van die campagnes vertrouwt de minister toe aan het RIVM en de GGD. De ouderen en kwetsbaren die in eerste instantie aan de beurt zijn worden met name bij de huisarts en in zorginstellingen gevaccineerd.

Pfizer en Biotech

De Europese Geneesmiddelenautoriteit (EMA) maakte gisteren bekend op 29 december een oordeel te vellen over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Dat heeft daarmee de primeur. Daarop zei minister De Jonge dat, in het gunstigste geval, in de week van 4 januari kan worden begonnen met inenten. Het RIVM, de GGD, huisartsen en artsen van verpleeghuizen en instellingen werken daarbij volgens de minister nauw samen.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) benadrukt in Goedemorgen Nederland dat er achter de schermen ontzettend veel gewerkt wordt. “Ik ga niet raden waar mijn collega (Hugo de Jonge, red.) mee bezig is dag en nacht”, zegt ze. “Maar het kabinet wil natuurlijk dat die uitvoering zo snel mogelijk kan plaatsvinden, wanneer het vaccin er is en veilig is verklaard. Daar zullen we met man en macht aan werken.”

LEES OOK: Hugo de Jonge: vaccinatie tegen corona mogelijk begin januari

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in