main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
1 december 2020 — 16:33

Invoering mondkapjesplicht verloopt soepel in winkels

Op de eerste dag van de mondkapjesplicht in openbare ruimtes doen zich geen problemen voor in winkels. Dat zegt winkeliersorganisatie INretail. “De invoering van de plicht loopt super soepel”, zegt de organisatie. Het dragen van een mondkapje in winkels was door het dringende advies wat de afgelopen tijd gold al een tijdje de norm.

Vanaf vandaag is het voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Het gaat dan om onder meer winkels en openbare delen van overheidsgebouwen, scholen en stations.

‘Geen incidenten vernomen’

In de winkels van Blokker, Intertoys en de Big Bazar zijn nog geen incidenten vernomen, zegt een woordvoerder tegen ANP. “Wij gaan ervan uit dat de mondkapjesplicht goed zal worden opgevolgd. Het is geleidelijk gegaan, en je zag de afgelopen tijd al dat veruit de meeste mensen het mondkapje automatisch opzetten.”

Ook in de supermarkten van DEEN zijn de eerste ervaringen positief. Wanneer er een klant geen mondmasker draagt, wordt hij of zij aangesproken en krijgt diegene een gratis mondkapje. “De ervaring laat zien dat deze klanten dan het mondmasker toch gaan dragen”, zegt de supermarkt. Indien nodig worden er aanvullende maatregelen genomen in de winkels. “Maar wij vertrouwen erop dat de mondmaskerplicht niet tot vervelende situaties zal leiden in de winkels.”

‘Face shield’

Verder merkt brancheorganisatie INretail op dat de zogeheten ‘face shields’ die werknemers in winkels mogen dragen soms wat verbazing oproepen bij consumenten. “Sommige consumenten waren er niet van op de hoogte dat dat is toegestaan en daar krijgen we wat vragen over binnen”, aldus een woordvoerder.

Een face shield is geen alternatief voor een mondkapje voor publiek gebruik. Wel mag er bij de uitvoering van sommige beroepen worden gekozen voor een spatscherm, bijvoorbeeld als een werknemer anders acht uur lang een mondkapje zou moeten dragen. Dat mag ook wanneer je vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunt dragen. Het moet dan wel gaan om een spatscherm dat het hele gezicht bedekt, en niet “zo’n half ding onder je kin”, zoals minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vorige week zei.

Op Twitter geeft De Jonge nog extra uitleg:

LEES OOK: Vanaf vandaag mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer