Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

DENK wil racistenlokkers inzetten: ‘Laat agenten bellen in plaats van journalisten’

Peter Visser

DENK pleit voor racistenlokkers bij de politie die moeten testen of bijvoorbeeld uitzendbureaus discrimineren. Dat zei fractievoorzitter Farid Azarkan gisteravond in Op1. De partij heeft verschillende plannen opgenomen in het verkiezingsprogramma om een einde te maken aan racisme en discriminatie in Nederland. DENK wil hiervoor een miljard euro uitrekken.

Nu zijn er journalisten die bijvoorbeeld kijken of er op de woningmarkt wordt gediscrimineerd op basis van achternamen met zogeheten racismelokkers. DENK wil dat de politie die taak op zich gaat nemen. In totaal moeten er vijfhonderd extra agenten komen die zich specialiseren in het terugdringen van racisme en discriminatie.

"Laat in plaats van journalisten een aantal agenten bellen naar bijvoorbeeld arbeidsbureaus en uitzendbureaus", zegt Azarkan. Als zij iets vinden "mogen zij dat gebruiken als bewijs om aan te tonen dat er gediscrimineerd wordt." Het Kamerlid noemt racisme en discriminatie in onze samenleving "een ontzettend groot probleem". "Op deze manier kunnen we dat aanpakken, omdat het anders blijft doorgaan."

Vraagtekens bij racistenlokkers

CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert plaatst vraagtekens bij het inzetten van racistenlokkers. "Als mensen met een niet-Nederlandse achternaam echt keihard hun best gedaan hebben in hun studie om een goede baan te krijgen en het lukt niet vanwege hun achternaam, is dat echt heel erg. Ik vind dat dat aangepakt moet worden. Maar of lokmensen de oplossing zijn, weet ik niet", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Laat de minister antwoorden. Maar ik ben het met Azarkan eens dat dit een probleem is."

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal wordt "niet enthousiast" van het idee om racistenlokkers in te zetten. "Je moet ervoor zorgen dat organisaties zelf zo wijs en verstandig zijn om racisme tegen te gaan", zegt hij. Rosenthal voorziet ook problemen. "Moeten ze dan bijvoorbeeld ook bij de politie zelf naar binnen lopen?", vraagt hij zich hardop af.

Bewijslast bij discriminatie omdraaien

DENK wil ook dat de bewijslast bij discriminatie omdraaien. Instanties zoals de Belastingdienst moeten volgens de partij "aan de voorkant" laten zien dat ze niet discrimineren, in plaats van hierin een afwachtende houding te nemen. Dat schrijft de partij in haar verkiezingsprogramma, waarin inclusiviteit en de strijd tegen discriminatie centraal staan.

Ook moet discriminatie bij de overheid door bijvoorbeeld "ondoorzichtige algoritmes" worden aangepakt door een 'Taskforce Bestrijding Digitale Discriminatie' en een 'racisme-detector'. De Belastingdienst maakte gebruik van discriminerende algoritmes bij het opsporen van fraude met de kinderopvangtoeslag, waardoor duizenden ouders in de knel kwamen, meldde de Autoriteit Persoonsgegevens eerder.

Verder wil DENK een 'minister van Inclusie' die als "permanente taak heeft inclusiviteit te bevorderen" en moet Zwarte Piet verboden worden.

LEES OOK: Tweede Kamer woedend op Azarkan om steun ‘profeetpetitie’: ‘Dit is zo’n slecht signaal’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau