Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ziekenhuisbezoek verraadt inbreker: ‘Denken dat hij gevallen is’

Redactie

Begin 2015 merkte de politie dat er talloze woninginbraken plaatsvonden in de buurt van Breda en Tilburg. In het WNL-programma De Zaak van je Leven blikt de politie terug op het onderzoek, dat bemoeilijkt wordt doordat de dader goed is in het uitwissen van sporen. Wanneer een oud-politieman melding doet van een verdacht geparkeerde auto begint het balletje dan eindelijk te rollen.

Het valt de politieman op dat er voor zijn woning een auto geparkeerd staat, tussen een paar bomen, op een plek waar eigenlijk geen auto hoort te staan. Diezelfde avond werd er bij een aantal woningen ingebroken. Deze combinatie zorgde er voor dat de oud-agent het kentekennummer opschreef en de politie alarmeerde.

Omgeving van woninginbraken

De auto, een Peugeot, blijkt op naam te staan van een autoverhuurbedrijf waar Brahim S. de eigenaar van is. Nadat de politie de ARS-gegevens (de gegevens van een bedrijf dat rijdend Nederland registreert) van de auto opvraagt, valt hen op dat de auto vaak in de omgeving komt van de woninginbraken. "En we zien dat niet één keer", vertelt dossiervormer Philomeen Swinkels. "Eigenlijk voor de hele maand december 2015 zien we dat die auto in beeld komt bij woninginbraken."

Dat kan geen toeval zijn, denkt de politie, die daarom de telefoongegevens van Brahim S. opvraagt. Daarop is te zien dat zijn toestel heel vaak meereist met de Peugeot. "Maar net als hij buiten zijn woonplaats Tilburg kwam, ging de telefoon uit zodat we hem niet meer konden traceren", vertelt teamleider van het onderzoek Geert Donker.

Ongeluk tijdens inbraak

Opvallend was dat er in januari 2015 niet ingebroken werd door de dader, en dat de telefoon van S. op de avond van de allerlaatste inbraak aansloeg op de zendmast vlakbij het ziekenhuis in Tilburg. Dat was voor de politie aanleiding om te kijken wat er op die laatste avond was gebeurd. "Toen kwamen we vervolgens bij een woning uit waarbij het eigenlijk bij een inbraakpoging was gebleven", vertelt Donker. "Bij verschillende ramen waren er braaksporen, maar hij was niet binnengekomen."

De deurbel, een klassieke klepel die je met de hand moest bedienen, was afgebroken en hing slap naast de deur. "Het vermoeden is dat hij heeft geprobeerd via de bel op een soort van balkon te komen om daar in te breken. Wij denken dat de verdachte daar naar beneden gevallen is en zich dusdanig heeft verwond dat hij naar het ziekenhuis moest."

WNL duikt deze zomer in het WNL Misdaadarchief. Deze geruchtmakende zaken kwamen de afgelopen jaren langs in de misdaadprogramma’s zoals Misdaadcollege, Zaak van je Leven en Het Onderzoeksbureau. Alle afleveringen van Zaak van je Leven zijn terug te kijken op NPO Start. Deze aflevering kun je hier terugzien.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau