RIVM: flinke stijging in aantal nieuwe coronabesmettingen
Het aantal coronagevallen is flink gestegen. Tussen donderdag- en vrijdagochtend werden 5790 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag meldde dat instituut ongeveer 4500 nieuwe gevallen en op woensdag ruim 4900.
In de afgelopen zeven dagen zijn ruim 35.800 nieuwe gevallen vastgesteld, tegen bijna 36.800 in de week ervoor en ruim 38.800 nog een week eerder. De daling van het aantal gevallen stagneert, concludeerde het RIVM al eerder.
Sterfgevallen
Het aantal sterfgevallen steeg vrijdag met 84. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Op donderdag meldde het RIVM 75 sterfgevallen door het virus. Het waren er aanvankelijk 76, maar dat is vrijdag bijgesteld. Van ruim 9200 Nederlanders is nu vastgesteld dat ze aan het virus zijn overleden.
Ziekenhuizen
Er zijn 188 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 4 nieuwe opnames minder dan gisteren.
Op de intensive care werden 23 nieuwe patiënten opgenomen. Zij stroomden bijna allemaal door vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.
In totaal liggen er nu 1769 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1781), van wie 518 op de IC (gisteren: 524). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.
Regio’s
In Rotterdam zijn afgelopen etmaal 319 inwoners positief getest, tegen 198 een dag eerder. Het aantal nieuwe gevallen in Amsterdam steeg van 227 naar 334. In Tilburg verdubbelde het dagcijfer, van 56 naar 123. In Eindhoven kwamen 105 besmettingen aan het licht, terwijl dat een dag eerder 60 waren.
Den Haag (donderdag 116, vrijdag 96) en Utrecht (donderdag 102, vrijdag 86) noteerden juist een daling in het aantal meldingen.
Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus bij ruim 509.000 Nederlanders vastgesteld.
LEES OOK: Waarschijnlijk nieuw onderzoek naar coronavaccin AstraZeneca
Door: Redactie
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
Stand van Nederland: Generatie Next
Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.
Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.
Cybercrime wordt de afgelopen jaren steeds groter. Slachtoffers van internetcriminelen zijn niet enkel individuen: soms wordt een hele gemeenschap het doelwit van deze misdaad. Zo…
Lees meerHet Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 19-jarige Alexio F. wegens het doodsteken…
Lees meerEen derde van de mensen die zich schuldig maken aan seksuele uitbuiting is op het moment van plegen jonger dan 23 jaar. Dat schrijft Nationaal…
Lees meerDuitsland overweegt haar grenzen te sluiten als buurlanden niet genoeg doen om het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen. Dat zegt regeringscoördinator Helge Braun, op de…
Lees meerKun je straks weer door Europa reizen met een zogenoemd ‘coronapaspoort’? Dat staat vandaag op de agenda tijdens een videobijeenkomst van Europese regeringsleiders. Het paspoort…
Lees meerJoe Biden, de 46ste president van Amerika, start vandaag zijn eerste officiële werkdag. Tot laat is hij nog aan het werk geweest om zeventien decreten…
Lees meerStichting Artsen Covid Collectief, een groep van actieve artsen die zich zorgen maakt over het huidige beleid rondom corona, is tegen de invoer van een…
Lees meerDe Tweede Kamer debatteert vandaag over het al dan niet invoeren van een avondklok. Het kabinet wil deze maatregel invoeren, maar dan wel met voldoende…
Lees meerWanneer je gevaccineerd wordt krijg je de noodzakelijke tweede prik straks twee weken later dan aanvankelijk was gepland. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge…
Lees meerEr zijn bij politiemensen veel indicaties binnengekomen vanuit jeugdwerk, maar ook via internet, dat groepen jongeren zich gaan afzetten tegen een avondklok als die er…
Lees meerArts-microbioloog Marc Bonten verwacht dat de nieuwe maatregelen langer gaan duren dan tot 9 februari. “Als blijkt dat we die Engelse variant er niet onder…
Lees meerSteeds meer cybercriminelen proberen mensen geld afhandig te maken door via sms’jes, WhatsAppjes en mailtjes te doen alsof zij medewerkers zijn van de Belastingdienst. Uit…
Lees meerAfpersing en oplichting via internet nemen enorm toe, zo waren er vorig jaar drie keer zo veel slachtoffers van cybercriminaliteit als in 2015. Ank van…
Lees meerAls het aan de officier van justitie ligt, moet een eigenaar van een delicatessenzaak in Eindhoven drie maanden de cel in voor het mishandelen van…
Lees meerHet kabinet wil een avondklok instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 20.30 en 04.30 uur mag er dan niemand meer…
Lees meer