main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
27 november 2020 — 15:42

Horeca stelt ultimatum aan kabinet: ’17 januari gaan we open’

Als het kabinet niet met een ‘goede deal’ komt, gaan veel zaken in Brabant vanaf 17 januari weer open, coronamaatregelen of niet. “Dat kan gewoon niet anders”, zegt Robert van den Brand, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN)-afdeling Meierijstad tegen BN De Stem.

Een conceptversie van het persbericht lekte vrijdag uit naar Omroep Brabant, die schrijft dat de inhoud wordt ondersteund door 40 regionale afdelingen van KHN. De boodschap is duidelijk en ferm: “zonder goede deal gaan wij vanaf 17 januari open”. Van den Brand spreekt namens 108 leden in Meierijstad, en volgens hem is de bereidheid om op eigen houtje vanaf half januari open te gaan groot.

“Het was de bedoeling dat dit bericht nog niet naar buiten zou komen. We zijn nog aan het lobbyen in Den Haag en deze aankondiging zou de volgende stap zijn als we maandag geen goede deal krijgen”, zegt Van den Brand.

Uitspraken Hugo de Jonge

Directe aanleiding voor de opstand zijn volgens deze conceptversie de uitspraken die minister Hugo de Jonge afgelopen dinsdag deed. “We moeten ervan uit gaan dat de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari”, zei hij.

“De achteloze manier waarop dit werd medegedeeld en het gebrek aan empathie voor de volledige horecabranche, heeft al deze afdelingen doen besluiten om samen een standpunt in te nemen en zich te scharen achter deze actie. Verantwoord opengaan per 17 januari”, schrijven de horecaondernemers in het persbericht.

‘Redelijk tot zeer achtergesteld’

“Wij voelen ons redelijk tot zeer achtergesteld”, zegt Van den Brand, die ziet dat andere branches, zoals de vuurwerkverkoop veel meer voor elkaar krijgen dan de horeca. “Het is voor ons al negen maanden tobben.”

De voorman maakt ook de vergelijking met bouwmarkten, tuincentra en de Efteling, waar mensen in de rij staan. “En wij zijn straks al een halfjaar dicht. Het kabinet komt met regelingen die heel wat lijken maar weinig voorstellen. We worden met kluitjes in het riet gestuurd.”

LEES OOK: Horecapersoneel van de bank en wordt pakketbezorger

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier