main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 27 november 2020 — 14:23

Nederlanders slaan massaal kamerplanten in: ‘Tranen achter ogen van klantenservicemedewerkers’

Nederlanders slaan massaal kamerplanten in, nu we met zijn allen vaker moeten thuiswerken. Online plantenverkoper Henry Stolk zag sinds de eerste lockdown in maart zijn verkoop fors toenemen, tot wel driehonderd procent. Dat zegt hij in het WNL-programma Stand van Nederland.

“Het afgelopen jaar is het heel hard gegaan, mede door corona”, zegt Stolk. “Mensen moet veel thuiswerken en willen het daar gezellig maken en kopen planten. Daar hebben wij van geprofiteerd.” Tijdens de eerste lockdown, in maart, steeg zijn omzet met driehonderd procent.

“13 maart werd de lockdown aangekondigd. Ik zat met mijn vrouw op de bank en dacht: dit wordt echt heftig, er gaat een crisis aankomen nu. Daarna was het een aantal dagen rustig. Vanaf de dinsdag barstte het los.” Volgens Stolk dragen planten bij aan het gevoel van een gezonde leef- en werkomgeving.

‘Tranen achter ogen van klantenservicemedewerkers’

De onderneming van Stolk kon de drukte amper aan. “Het was echt niet te doen, mega. Het was zo druk dat bij de klantenservicemedewerkers de tranen achter de ogen brandden. Het hield maar niet op en bleef maar gaan. Het leek wel een golf.”

“Op een geven moment ga je sturen: hoe doen grote bedrijven dat, bijvoorbeeld met telefoonnummers? Plaatsen ze die op een moeilijke plek, zodat er minder telefoontjes binnenkomen? We kregen het gewoon niet meer weggewerkt.”

Groei gecontinueerd

De enorme groei uit de eerste maanden is iets afgenomen, maar de groei is wel gecontinueerd, zegt de ondernemer. “We hebben een boost gekregen en die hebben we vastgehouden. Bij de tweede lockdown zagen we ook weer een groei. Geen driehonderd procent, maar tweehonderd procent.”

Stolk is positief over de toekomst. “Ik verwacht een groene toekomst. We hebben te maken met een trend. Mensen willen groen in huis. Je hebt nu ook verplicht thuis en dan wil je het thuis gezellig maken. Dat kan met groen. Het geeft warmte en een fijn gevoel.”

Ook tuincentra zien enorme groei

Dat is ook terug te zien in de omzetcijfers van tuincentra. In het eerste halfjaar van 2020 draaide zij een recordomzet van 800 miljoen euro, een stijging van 29 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019. Mensen geven vooral geld uit aan planten, bomen en bloemen voor binnen en buiten; bijna 582 miljoen euro.

De coronacrisis heeft ons gedwongen massaal thuis te zitten en thuis te werken. Ondanks het drama dat veel ondernemers hierdoor ondervinden, is er een andere groep die hier juist van profiteert. We bestellen thuis alles online: van eten en kamerplanten tot seksspeeltjes. Maar veel mensen voelen zich opgesloten en zoeken een online hulp. En ook dat is business!

Je kunt deze aflevering nu terugkijken op NPO Start.

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.

Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.

Donderdag 22.10 uur
Jet Bussemaker nog niet overtuigd van avondklok: ‘Kabinet moet met hele goede argumentatie komen’

Voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving Jet Bussemaker is nog niet overtuigd van het nut van een avondklok. Dat zegt ze in WNL…

Lees meer

Hans de Boer was een ‘grote broer’ voor Jacco Vonhof: ‘Het is een groot verlies’

Voormalig voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer is maandag op 66-jarige leeftijd plotseling overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Voorzitter van MKB-Nederland Jacco…

Lees meer

Een derde gedetineerden in Ter Apel besmet met corona

Een derde van de gedetineerden in de gevangenis in Ter Apel is besmet met corona. Dat laat de Dienst Justitiële Inrichtingen maandag weten. De gevangenis…

Lees meer

Overheid schrapt schulden slachtoffers toeslagenaffaire

Alle schulden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben bij overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst en bij Toeslagen, hoeven ze niet meer te betalen. Dat heeft…

Lees meer

Maaltijdbezorger in Rotterdam met geweld van bestelling beroofd

Een maaltijdbezorger in Rotterdam is in de nacht van vrijdag op zaterdag overvallen door vier jongens. Rond 00.30 uur bracht de bezorger een maaltijd naar…

Lees meer

Acht meldingen bij politie Almelo dankzij tekstkar bij vindplaats overleden meisje (14)

Acht mensen hebben zich gemeld bij de politie Almelo, nadat die zondag een tekstkar had geplaatst bij industriegebied Het Wendelgoor in de Twentse gemeente. In…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier