main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 27 november 2020 — 14:23

Nederlanders slaan massaal kamerplanten in: ‘Tranen achter ogen van klantenservicemedewerkers’

Nederlanders slaan massaal kamerplanten in, nu we met zijn allen vaker moeten thuiswerken. Online plantenverkoper Henry Stolk zag sinds de eerste lockdown in maart zijn verkoop fors toenemen, tot wel driehonderd procent. Dat zegt hij in het WNL-programma Stand van Nederland.

“Het afgelopen jaar is het heel hard gegaan, mede door corona”, zegt Stolk. “Mensen moet veel thuiswerken en willen het daar gezellig maken en kopen planten. Daar hebben wij van geprofiteerd.” Tijdens de eerste lockdown, in maart, steeg zijn omzet met driehonderd procent.

“13 maart werd de lockdown aangekondigd. Ik zat met mijn vrouw op de bank en dacht: dit wordt echt heftig, er gaat een crisis aankomen nu. Daarna was het een aantal dagen rustig. Vanaf de dinsdag barstte het los.” Volgens Stolk dragen planten bij aan het gevoel van een gezonde leef- en werkomgeving.

‘Tranen achter ogen van klantenservicemedewerkers’

De onderneming van Stolk kon de drukte amper aan. “Het was echt niet te doen, mega. Het was zo druk dat bij de klantenservicemedewerkers de tranen achter de ogen brandden. Het hield maar niet op en bleef maar gaan. Het leek wel een golf.”

“Op een geven moment ga je sturen: hoe doen grote bedrijven dat, bijvoorbeeld met telefoonnummers? Plaatsen ze die op een moeilijke plek, zodat er minder telefoontjes binnenkomen? We kregen het gewoon niet meer weggewerkt.”

Groei gecontinueerd

De enorme groei uit de eerste maanden is iets afgenomen, maar de groei is wel gecontinueerd, zegt de ondernemer. “We hebben een boost gekregen en die hebben we vastgehouden. Bij de tweede lockdown zagen we ook weer een groei. Geen driehonderd procent, maar tweehonderd procent.”

Stolk is positief over de toekomst. “Ik verwacht een groene toekomst. We hebben te maken met een trend. Mensen willen groen in huis. Je hebt nu ook verplicht thuis en dan wil je het thuis gezellig maken. Dat kan met groen. Het geeft warmte en een fijn gevoel.”

Ook tuincentra zien enorme groei

Dat is ook terug te zien in de omzetcijfers van tuincentra. In het eerste halfjaar van 2020 draaide zij een recordomzet van 800 miljoen euro, een stijging van 29 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019. Mensen geven vooral geld uit aan planten, bomen en bloemen voor binnen en buiten; bijna 582 miljoen euro.

De coronacrisis heeft ons gedwongen massaal thuis te zitten en thuis te werken. Ondanks het drama dat veel ondernemers hierdoor ondervinden, is er een andere groep die hier juist van profiteert. We bestellen thuis alles online: van eten en kamerplanten tot seksspeeltjes. Maar veel mensen voelen zich opgesloten en zoeken een online hulp. En ook dat is business!

Je kunt deze aflevering nu terugkijken op NPO Start.

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier