main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Thierry Baudet
Op1 - 26 november 2020 — 23:59

Thierry Baudet op de weg terug? ‘Je kan zeggen dat hij de partij weer in handen heeft’

“Je kunt zeggen dat Baudet nu weer de partij in handen heeft.” Dat concludeert hoofdredacteur van Elsevier Weekblad Arendo Joustra in Op1 na weer een chaotische dag voor Forum voor Democratie.

Donderdag zegden namelijk vier partijprominenten hun lidmaatschap op onder wie de kandidaat-Kamerleden Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij en Eva Vlaardingerbroek. Ook gemeenteraadslid Annabel Nanninga heeft haar lidmaatschap opgezegd.

‘Goed nieuws voor Baudet’

Het gaat hard, merkt politiek journalist Marieke Smits op. “Elke keer als je denkt dat je weet hoe het zit, verandert het weer. Het laatste nieuws is dat Astrid de Groot van het bestuur ook is opgestapt. Dat is een van de vijf bestuursleden en dus zijn er nog drie over. Inmiddels zijn zeven of acht mensen uit de top tien van de voorlopige kandidatenlijst verdwenen. En dat lijkt goed nieuws voor Baudet.”

Thierry Baudet lijkt namelijk weer tot lijsttrekker gekozen te kunnen worden, aldus Joustra die spreekt over een moderne staatsgreep. “Bij een ouderwetse staatsgreep moet je de radio- en televisiestations in handen hebben, maar Baudet had de sociale media in handen. Zeg maar het moderne radiostation. Hij is nu de baas in de partij en de anderen zijn weggegaan. Die dissidenten kunnen misschien hun eigen partij oprichten.”

‘Freek Jansen kan gemakkelijk terugkomen’

Maar wat is er nog over van de partij Forum voor Democratie nu zo veel prominenten weg zijn gegaan? “Inmiddels heel weinig”, legt Smits uit. “Overijssel is helemaal opgestapt, net als Amsterdam en net als het grootste gedeelte van de top tien. Baudet kan nu wel heel gemakkelijk die partij weer opbouwen.”

Naast Baudet is ook Wybren van Haga er nog. En voor Freek Janssen, die voorzitter van de jongerentak van FvD was, lijkt nu de weg vrij om terug te komen. “Hij heeft eerder deze week aangekondigd dat hij weg zou gaan. Nu Baudet weer aan het roer kan gaan staan, kan hij echter weer gemakkelijk terugkomen.”

LEES OOK: Mede-Forumoprichter Otten noemt Baudet en Jansen ‘boreale Siamese tweeling’

‘Dat kan straks weer anders zijn’

Daarnaast heb je ook nog drie Europarlementariërs van FvD, voegt Joustra toe. “Er was een scenario dat een van de Europarlementariërs op zou stappen om de weg vrij te maken voor Thierry Baudet. Dan kon hij in Parijs gaan wonen. Een beetje filosoferen daar en dan drie keer in de week met de trein naar Brussel. Maar dat scenario kan nog steeds gebeuren want ik denk ook dat de drie Europarlementariërs de weg zullen volgen van de anderen. Baudet lijkt terug op het nest maar dat kan straks weer anders zijn.”

LEES MEER:

Door: Bert van Doorn

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier