Roosendaal grijpt hard in tegen vuurwerkterreur, kondigt noodverordening aan
Roosendaal grijpt harder in tegen vuurwerkterreur. De gemeente kondigde woensdagavond een noodverordening aan: vier wijken waar het de afgelopen tijd onrustig was, gaan daar op slot.
In de wijken Kalsdonk, Kroeven, Langdonk en Weststrand mag je vanaf nu alleen nog maar naar binnen als je er iets te zoeken hebt, dus als je er woont, werkt of naar school gaat. Niemand in de wijk mag vuurwerk bij zich hebben of andere voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt, zoals stenen, messen of stokken.
Arrestaties
Kort na die bekendmaking werd er iemand gearresteerd met een mes op zak. Ook zes anderen zijn gearresteerd voor het overtreden van een samenscholingsverbod. Iemand anders had drugs bij zich en weer een ander kon zich niet legitimeren.
Maandag stichtten jongeren verschillende brandjes en staken ze vuurwerk af. Een avond later was het weer raak en gooiden jongeren ook molotovcocktails naar brandweerlieden, die onder begeleiding van de Mobiele Eenheid moesten blussen. Het vermoeden heerst dat veel van de onruststokers niet uit de wijken zelf komen.
Waterbedeffect?
In de aangrenzende wijk Kortendijk, die niet onder de noodverordening valt, zouden in de afgelopen nacht verschillende brandjes zijn gesticht. Of er een verband is met de noodverordening is nog onduidelijk, maar het lijkt te gaan om een soort waterbedeffect.
Kamerlid voor Forum voor Democratie in Thierry Baudet denkt niet dat een vuurwerkverbod dit soort taferelen kan voorkomen. “Dit is toch al illegaal. De huidige wetgeving over vuurwerk is al heel strict”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Dit moet je natuurlijk keihard aanpakken, maar een vuurwerkverbod heeft daar op zich niet zo veel mee te maken.”
De noodverordening in Roosendaal geldt tot 9 december.
LEES OOK: Onrust door vuurwerk: ‘Doe wat wél mogelijk is deze jaarwisseling’
Door: Marinka Wagemans
U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen
Stand van Nederland: Generatie Next
Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.
Relschoppers in Rotterdam hebben winkels aan de Groene Hilledijk geplunderd. Ook een filiaal van Dirk van den Broek aan de Beijerlandse Passage moest het ontgelden….
Lees meerEr wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…
Lees meerEen 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…
Lees meerHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….
Lees meerDe 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…
Lees meerHet tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…
Lees meerDe onlusten van afgelopen weekend zijn ook over de grenzen opgepikt. Vooral het in de brand gestoken testcentrum van de GGD in Urk wekt verbazing….
Lees meerVan de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…
Lees meerDemissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer heeft vandaag een digitale innovatiemissie in Frankrijk, waar ze op bezoek gaat bij diverse bedrijven. Op deze manier…
Lees meerNederland organiseert vanaf vandaag een grote internationale klimaattop. Wereldleiders en internationale kopstukken zijn online aanwezig om te praten over hoe verschillende landen zich kunnen wapenen…
Lees meerNederland is een van de traagste landen in Europa met het vaccineren van de bevolking. We moeten dan ook zo snel mogelijk veel mensen gaan…
Lees meerDe schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…
Lees meer‘Crimineel geweld’, zo noemt demissionair premier Mark Rutte de onlusten die zondag plaatsvonden in verschillende steden. “Elk normaal mens kan hier alleen maar met afschuw…
Lees meerSlachtoffers die zich in 2020 meldden bij de Fraudehelpdesk hadden bij elkaar 41 miljoen euro schade. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2019, toen was…
Lees meerDe vele rellen van afgelopen weekend vragen om een keiharde aanpak, zegt de waarnemend burgemeester van Vlaardingen, Bas Eenhoorn, in Goedemorgen Nederland. “Repressief, zwaar straffen,…
Lees meer