Verhoren politici toeslagenaffaire van start: ‘Extreem schrijnende situatie’
Een nieuw hoofdstuk in de toeslagenaffaire is vandaag begonnen. De politieke kopstukken die destijds aan de knoppen draaiden worden deze week onder ede verhoord door de parlementaire ondervragingscommissie.
De toeslagenaffaire draait om het falen van het ambtelijk systeem. Tienduizenden ouders worden de dupe van een fraudejacht naar aanleiding van een miljoenenfraude door Bulgaarse bendes. Ouders werden verplicht om enorme bedragen van hun kinderopvangtoeslag terug te betalen, met grote gevolgen.
'Huizen en auto's kwijtgeraakt'
In Goedemorgen Nederland zegt journalist Victor Pak, die voor NRC schreef over de affaire en sprak met gedupeerde ouders, dat de situatie extreem schrijnend is. "Als die ouders een punt of een komma verkeerd zetten, werden ze meedogenloos afgestraft." Het kon leiden tot het kwijtraken van auto's tot huizen. Kinderen konden niet normaal worden opgevoed, zo zegt Pak.
De belangrijkste vraag die de commissie nu heeft, is waarom de politici destijds niet hebben ingegrepen, zegt parlementair journalist van de Telegraaf Wouter de Winther.
Vorige week waren de topambtenaren aan de beurt, die met de vinger naar elkaar wezen. "Maar uiteindelijk is de politieke top verantwoordelijk voor deze ambtenaren." Zo komt vandaag PvdA-leider Lodewijk Asscher langs, die ten tijde van de toeslagenaffaire Minister van Sociale Zaken was.
Ontluisterend beleid Belastingdienst
Volgens De Winther is het vooral interessant waarom de informatie nog steeds niet boven water is. "En dat ondanks jarenlang vragen van Kamerleden en journalisten."
Daar komt bij dat er steeds weer nieuwe documenten opduiken die een ontluisterend beeld schetsen van hoe de Belastingdienst omging met de zaak. Volgens De Winther is het de vraag of er sprake is geweest van coördinatie. En zo ja, wie heeft dat dan gedaan. "Komt die van hoge ambtenaren of van de politieke top?"
'Politieke haardos'
Ondanks het feit dat de politiek uiteindelijk verantwoordelijkheid draagt, zegt de journalist dat het goed is dat de ambtenaren ook eens met de billen bloot gaan. "Hopelijk gaat daar ook een waarschuwing vanuit dat zij hun verantwoordelijkheid moeten nemen en hier eigenlijk niet mee weg kunnen komen door te zeggen dat de buren het hebben gedaan."
Dat de verhoren zo dicht op de Tweede Kamerverkiezingen van komend voorjaar zitten, maakt het wel dat er bezorgd wordt gekeken naar het politieke aspect van de verhoren, zegt De Winther. Die commissie bestaat tenslotte uit Tweede Kamerleden.
"Momenteel hebben ze de onderzoekspet op, maar onder die pet zit een dikke haardos van politiek, die haal je niet zomaar weg." Sommigen kunnen een politiek belang hebben om iemand als Asscher hard aan te pakken vandaag, zo zegt De Winther.
LEES OOK: CDA-Kamerlid Omtzigt wil speciale belasting-ombudsman