main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
23 november 2020 — 17:40

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst. Uit onderzoek blijkt dat deze projecten in absolute aantallen niet heel veel opleveren, maar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) ziet genoeg positieve resultaten om hier wel mee door te gaan.

De subsidieregeling Ondersteuning Zelfstandig Vertrek (OZV) kwam begin dit jaar onder vuur te liggen na onderzoek van Nieuwsuur. Het programma concludeerde dat er maar weinig deelnemers van deze projecten daadwerkelijk terugkeren. Ook is het moeilijk na te gaan of de mensen die wel terugkeren dat ook daadwerkelijk doen door deze trainingen.

De onderzoekers keken in totaal naar 17 projecten waarbij deelnemers bijvoorbeeld vaktrainingen krijgen. In totaal keerden 560 mensen (45 procent van alle deelnemers) uiteindelijk terug naar het land van herkomst. De onderzoekers die de regeling evalueerden, vinden dit een “relatief geringe kwantitatieve meerwaarde”. In een brief aan de Tweede Kamer noemt Broekers-Knol het toch een “behoorlijk” resultaat dat “bijna de helft van het aantal deelnemers daadwerkelijk vertrekt”.

Andere voordelen

De onderzoekers zien wel andere voordelen aan de OZV. Zo is het draagvlak voor terugkeer gegroeid, stellen zij. Het thema “terugkeer” is bij maatschappelijke organisaties een minder groot taboe geworden, stellen zij. Daarnaast is de samenwerking met de Dienst Terugkeer en Vertrek verbeterd. Ook blijven de gemiddelde kosten, met ruim 5500 euro per migrant, binnen de gestelde perken.

Organisaties afrekenen op het aantal migranten dat daadwerkelijk terugkeert, wordt “vrijwel unaniem als onwenselijk beschouwd”, schrijven de onderzoekers. “Een ngo kan alles in het werk hebben gesteld om vrijwillig vertrek van een migrant te ondersteunen. Zij heeft echter geen invloed op het daadwerkelijke vertrek van de migrant.”

Toetsbaar

CDA en VVD vroegen de staatssecretaris eerder dit jaar wat ze wil doen om te zorgen dat deze projecten “toetsbaar worden op daadwerkelijke terugkeer en ook dan alleen in aanmerking voor subsidie komen”. VVD-Kamerlid Bente Becker laat weten nog steeds “meer sturing op vertrek” in de regeling te willen.

Broekers spreekt zich in haar brief niet expliciet uit over een zogenoemde resultaatverplichting. “Ik besef dat het realiseren van terugkeer uitermate weerbarstig is. Dat niet ieder gesprek met een vreemdeling (gelijk) leidt tot terugkeer begrijp ik ook goed”, schrijft ze.

LEES OOK: Zeventig maatregelen om overlastgevende asielzoekers aan te pakken

Door: Redactie

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.

Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.

Donderdag 22.10 uur
Gegevens van 35.000 inwoners zoek door cybercrime: ‘Ontwrichtend’

Cybercrime wordt de afgelopen jaren steeds groter. Slachtoffers van internetcriminelen zijn niet enkel individuen: soms wordt een hele gemeenschap het doelwit van deze misdaad. Zo…

Lees meer

Wijdemeren houdt vast aan terugvorderen bijstand in boodschappenaffaire

Als het aan de gemeente Wijdemeren ligt, moet de inwoonster die boodschappen van haar moeder kreeg, 7000 euro aan bijstand terugbetalen. Dat meldt de gemeente…

Lees meer

RIVM: Weer minder dan 6000 nieuwe coronagevallen

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 5857 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het is de zesde dag op rij dat dit aantal onder de 6000 uitkomt. In de…

Lees meer

Meerdere woningen beschoten in Amsterdam-Zuidoost

Meerdere woningen zijn woensdagavond laat beschoten in Amsterdam-Zuidoost. Dat meldt de politie. Er waren mensen, onder wie ook kinderen, aanwezig in de woningen op het…

Lees meer

OM eist tot 12 jaar cel voor doden drillrapper Amsterdam-Zuidoost

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 19-jarige Alexio F. wegens het doodsteken…

Lees meer

Daders van mensenhandel vaak jonger dan 23 jaar: ‘Verontrustend’

Een derde van de mensen die zich schuldig maken aan seksuele uitbuiting is op het moment van plegen jonger dan 23 jaar. Dat schrijft Nationaal…

Lees meer

Explosieve stijging aantal fraudemeldingen in naam van de Belastingdienst

Steeds meer cybercriminelen proberen mensen geld afhandig te maken door via sms’jes, WhatsAppjes en mailtjes te doen alsof zij medewerkers zijn van de Belastingdienst. Uit…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier