main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
18 november 2020 — 14:52

‘Air France-KLM praat over miljarden aan extra staatssteun’

Luchtvaartconcern Air France-KLM voert gesprekken met Frankrijk en Nederland over extra staatssteun. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. De Franse krant Le Monde schreef eerder dat Air France-KLM nog eens 6 miljard euro aan extra kapitaal zou willen ophalen bij de Franse en Nederlandse overheid en andere investeerders.

Het zou de bedoeling zijn dat een nationalisatie van de luchtvaartcombinatie wordt voorkomen. Air France-KLM heeft al steun gehad van in totaal 10,4 miljard euro van de Franse en Nederlandse staat. Die zijn allebei aandeelhouders van het bedrijf met ieder een belang van 14 procent.

Volgens de bronnen kan daar nog eens 4 miljard euro aan extra staatssteun bovenop komen. Het zou dan gaan om 3 miljard euro aan steun vanuit Parijs en 1 miljard euro vanuit Den Haag. Daarnaast zou begin volgend jaar het bedrijf een bedrag van 2 miljard euro willen ophalen bij beleggers door leningen uit te geven.

‘Geen dringend geldtekort’

Air France-KLM wilde geen commentaar geven op de berichtgeving door Bloomberg en Le Monde. Het Franse ministerie van Financiën zei wel in een verklaring dat Air France-KLM geen dringend geldtekort heeft. Ook zei het ministerie dat Frankrijk en Nederland kijken hoe de balans van het luchtvaartbedrijf zo goed mogelijk kan worden geholpen. Minister van Financiën Bruno Le Maire heeft gezegd dat de Franse overheid klaar staat om meer steun te bieden aan de onderneming om zo door de coronacrisis te komen.

Zijn Nederlandse collega Wopke Hoekstra zei tegen RTLZ dat er nu geen haast is met extra steun aan Air France-KLM, maar dat niet kan worden gewacht tot eind 2021. De komende tijd gaan er discussies plaatsvinden, aldus de minister van Financiën.

Analist: grootste probleem torenhoge schuld

Een analist van de Frans-Duitse beleggingsadviseur Oddo BHF zegt dat het wellicht verstandig is om nu met extra staatssteun over de brug te komen voor Air France-KLM, omdat de Europese Commissie tijdelijk wat soepeler is met regels rond overheidssteun aan bedrijven. Als er een coronavaccin komt kan Brussel volgend jaar juist weer strenger gaan worden op dat gebied. De analist stelt verder dat het grootste probleem bij Air France-KLM momenteel de torenhoge schuld is en niet het gebrek aan liquiditeit bij het Frans-Nederlandse concern.

LEES OOK: Ook piloten KLM akkoord met langere loonsverlaging in ruil voor steunpakket

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

Ook bussen, trams en metro’s in grote steden drie minuten stilgezet

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend,…

Lees meer

Rusland welkom op Franse herdenking D-day, Poetin niet

Rusland mag deelnemen aan de Franse herdenking van D-day in juni. De organisatoren van de plechtigheid benadrukken dat president Vladimir Poetin “gegeven de omstandigheden” zelf…

Lees meer

Jaarlijks sterven tientallen Nederlanders door ongeluk met scootmobiel of Canta: ‘Strengere regelgeving nodig’

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat)…

Lees meer

BBB-lijsttrekker Smit: Landbouwminister Adema heeft een dubbele agenda

BBB-lijsttrekker in Europa, Sander Smit, wil dat Nederland zijn uitzonderingspositie behoudt als het gaat om mest. Dat zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Tanken in Duitsland of België wordt alleen maar voordeliger: ‘Ook voor mensen die zeventig kilometer van de grens wonen’

Tanken over de grens wordt voor meer en meer Nederlanders een stuk voordeliger als de benzineprijs volgend jaar in één klap met 23 cent per…

Lees meer

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Ondernemers hebben last van de wirwar aan Europese regels. Daar wil Volt-leider Laurens Dassen snel verandering in brengen. “Straks verliezen wij banen en kunnen wij…

Lees meer

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer