main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 12 november 2020 — 23:37

Medisch directeur Pfizer Nederland: bijwerkingen vaccin lijken op griepverschijnselen

Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer in Nederland, heeft veel vertrouwen in het coronavaccin van de farmaceut. “Ik ben er nu sinds maart intensief bij betrokken en ik zou hem zonder enige twijfel nemen. En nog belangrijker: ik zou hem ook aan mijn dochters geven.” Dat zegt hij donderdagavond in Op1. Volgens hem zijn de bijwerkingen beperkt. 

De Europese Unie wil 200 miljoen coronavaccins bestellen bij BioNTech-Pfizer, met een optie op nog eens 100 miljoen vaccins. Nederland maakt aanspraak op 3,89 procent van de aangekochte voorraad. Dat zijn in eerste instantie zo’n 7,8 miljoen vaccins. Daarmee kunnen bijna 4 miljoen mensen worden beschermd. Er zijn twee prikken nodig.

Volgens Kaptein lijken de bijwerkingen op griepverschijnselen. “De bijwerkingen die wij gezien hebben in fase drie, de laatste klinische fase, kenden wij al uit fase één en fase twee: moeheid, koude rillingen en koorts.” Volgens Kaptein krijgt niet iedereen die het vaccin toegediend krijgt last van bijwerkingen.

Wat de bijwerkingen van het vaccin op langere termijn zijn, is nog wel onduidelijk, zegt Kaptein. “We weten dat de bijwerkingen nu beperkt zijn en we hopen dat het op lange termijn ook zo blijft.”

‘Vaccin werkt minimaal één jaar’

Het vaccin werkt in ieder geval voor één jaar, zegt Kaptein. “Wat we weten uit eerdere klinische studies is dat we een goede antistoffenreactie krijgen en een goede T-cel-reactie. Die zijn alle twee heel belangrijk. Op basis daarvan gaan we ervan uit dat het minstens een jaar gaat werken.”

‘Vier op tien Nederlands willen zich niet laten vaccineren’

Maar niet iedereen staat te springen: vier op de tien Nederlanders willen zich niet laten vaccineren tegen corona als er een vaccin beschikbaar is, blijkt uit een onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3000 mensen. Kaptein beklemtoont dat het nodig is dat mensen zich wel laten vaccineren. Volgens hem moet zo’n 60 tot 70 procent van de bevolking zich laten vaccineren om een groepsimmuniteit te creëren. “Dat is het doel.”

Het vaccin van Pfizer komt waarschijnlijk begin volgend jaar op de markt.

LEES OOK: Europese Unie tekent contract voor 200 miljoen coronavaccins

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer