main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 12 november 2020 — 11:36

Kabinet wil messenverbod minderjarigen: ‘Ik heb ze niet eens in mijn la liggen’

Na verschillende incidenten waarbij minderjarigen met messen waren betrokken, wil het kabinet nu een landelijk verbod op de verkoop van messen aan jongeren. Het verkoopverbod is onderdeel van een bredere aanpak om het dragen en misbruiken van messen door jongeren tegen te gaan.

Actieplan ‘Wapens en Jongeren

Sinds vorig jaar zijn er steeds vaker steekpartijen waar minderjarigen bij betrokken zijn. In 2017 ging het om 160 jongeren, in 2019 om 380. Het aantal minderjarige slachtoffers van steekincidenten verdubbelde van 100 naar 200, bleek dit jaar uit politiecijfers.

Om die reden heeft het kabinet samen met onder meer politie, justitie en gemeenten een actieplan opgesteld om deze vorm van geweld tegen te gaan, laten Fred Grapperhaus en Sander Dekker woensdag weten:

 

Oproep van burgemeesters

Het plan is opgesteld na meerder oproepen van burgemeesters. Zij zagen al langere tijd de problematiek toenemen. In verschillende gemeenten loopt er daarom al een actieplan om jongeren op andere gedachten te brengen. Eén van die gemeenten is Haarlemmermeer. ”We willen de vicieuze cirkel doorbreken die nu is ontstaan. Het idee onder jongeren is namelijk dat als de één een mes draagt, dat de ander er dan ook een moet ter bescherming”, zegt burgemeester Marianne Schuurmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Handhaving is realistisch

Toch zijn er nu al zorgen geuit over de handhaving van het verbod. Volgens Madeleine van Toorenburg, Tweede Kamerlid van het CDA, is daar geen reden toe. ”Zowel scholen, politie als de overheid willen heel erg graag dat dit verbod ingaat. Er zal dus ook alles aan gedaan worden om het te handhaven”, zegt Van Toorenburg in Goedemorgen Nederland. Daarnaast helpt het verbod, want nu heeft de politie een rechtsgrond om bijvoorbeeld te fouilleren en een kluisje open te breken. ”Dit moet gewoon stoppen. Ik heb dit soort messen die deze kinderen bijdragen niet eens in mijn la liggen”, aldus het CDA-Kamerlid.

LEES OOK: CDA pleit voor strafbaar stellen van het verheerlijken van terroristisch geweld

Door: Floortje van Gameren

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier