main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 november 2020 — 13:00

Coronavaccin van Pfizer biedt hoop, maar alles valt of staat bij de vaccinatiedekking

Een jubelstemming heerst nadat farmaceut Pfizer maandag bekendmaakt dat het coronavaccin dat zij ontwikkelen vooralsnog voor 90 procent effectief blijkt te zijn bij het voorkomen van een coronabesmetting. Zorgbestuurder Suzanne Kruizinga waarschuwt in Goedemorgen Nederland wel dat er een “aantal kanttekeningen” te plaatsen zijn.

Kathrin Jansen, bestuurder van Pfizer, noemt het “een historisch moment”. Dat schreef The New York Times. Volgens Jansen is het een “ongekende prestatie” dat dit vaccin binnen een jaar ontwikkeld is. Pfizer verwacht volgend jaar in totaal 1,3 miljard vaccins te kunnen produceren.

LEES OOK: Coronavaccin Pfizer blijkt voor 90 procent effectief (en veilig)

“Het is altijd goed om optimistisch te zijn. Zeker als we weer een stap dichterbij een vaccin zijn”, zegt Kruizinga. Maar tegelijkertijd houdt ze een slag om de arm. “Wil een vaccin echt goed werken, zullen we 95 procent van de bevolking moeten vaccineren. Dat is echt voorwaardelijk voor een goede werking van het vaccin. Daar hebben we echt wat te doen.”

Vaccinatiegraad

Wanneer de vaccinatiegraad onder een bepaald procenten aantal zakt — dat aantal verschilt per virus — loop je, ook als je zelf wel gevaccineerd bent, een verhoogd risico om alsnog het virus op te lopen.

“Om het heel simpel uit te leggen: 95 procent van de mensen in een groep moet gevaccineerd zijn om de aanwezigheid van het covid-virus heel erg laag te houden”, zegt Kruizinga. “Zo laag dat je bijna niet meer besmet wordt van mens op mens. Dus hoe lager het percentage is van de mensen die gevaccineerd worden, hoe meer virus er toch in de samenleving is, hoe groter de kans is dat je toch besmet wordt.”

Het vaccineren van zo’n grote groep mensen duurt normaal gesproken maanden tot jaren, zegt Kruizinga. “En dat is natuurlijk het andere punt: hoeveel capaciteit is er, en hoe veel middel?” Volgens de afspraken die Nederland binnen de Europese Unie heeft gemaakt met Pfizer, krijgen vanwege het bevolkingsaandeel binnen de EU tussen de 7,7 en 11,7 miljoen vaccins. Mogelijk zijn er twee doses van het vaccin per persoon nodig. “Dat is dus zeker niet 95 procent van de bevolking”, zegt Kruizinga.

Rangorde

“Wat er zal gebeuren is dat er een soort rangorde komt, van wie er gevaccineerd mag worden. Dat is geen hogere wiskunde. Kwetsbare groepen zullen als eerst in aanmerking komen, en mensen die werken in zorg, welzijn en andere vitale beroepen”, zegt de zorgbestuurder. Het kabinet heeft de Gezondheidsraad hierover om advies gevraagd. Dat advies wordt ergens in de komende weken verwacht.

Omdat het vaccinatieproces dus waarschijnlijk een tijd gaat duren, zullen er langere tijd mensen rondlopen die nog geen vaccinatie hebben gekregen. Het Pfizer-vaccin zou volgens de huidige getallen bovendien voor 90 procent beschermen. “Dat is fantastisch, dat is voldoende”, zegt Kruizinga, “maar je hebt ook nog steeds tien procent kans om het te krijgen, zeker als je kwetsbaar bent. Dus die hoge vaccinatiegraad is echt belangrijk voor de werking van een vaccin.”

Ondergrens

De landelijke vaccinatiegraad lag in 2019 op 93,6 procent, blijkt uit een rapport van het RIVM. Hierbij gaat het om vaccinaties die vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gratis worden gegeven aan aan kinderen, voor bof, mazelen, rode hond en de meningokokkenziekte.

Als “ondergrens” voor de vaccinatiegraad wordt er vaak gedacht aan een deelname van minimaal 95 procent. Dat is namelijk het streven van de World Health Organization (WHO) om mazelen wereldwijd uit te roeien. Het mazelenvirus is echter het besmettelijkste virus ter wereld, en dus ook een stuk besmettelijker dan covid-19. Zo heeft mazelen een reproductienummer van 12 tot 18 (dus één persoon met mazelen besmet zo’n 12 tot 18 anderen), en lijkt dat bij het coronavirus ergens tussen 2 en 3 te liggen.

Doeltreffendheid en dekking

Hoeveel mensen er ingeënt moeten worden tegen het coronavirus, hangt dus af van de doeltreffendheid van het vaccin. Over het coronavaccin heeft de WHO gezegd dat zij een minimumeis stellen van 50 procent, maar daarmee zouden we niet alle maatregelen kunnen laten varen. Daarom zien zij het liefst dat het vaccin voor 70 procent ­beschermt. De WHO baseert dat op een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat met een effectiviteit van 70 procent, 80 procent van de bevolking ingeënt moet worden om de coronacrisis te stoppen.

LEES OOK: Resultaten van het Oxford-coronavaccin dit jaar al verwacht

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Raquel Schilder ontdekt dat het belastingsysteem in Nederland in het nadeel werkt van de meeste van haar generatiegenoten. Ouderen hebben gemiddeld het meeste vermogen en betalen relatief het minste belasting. Alleen de groep millennials die erft of schenkingen ontvangt profiteert daarvan. Dat levert problemen op voor de huizenmarkt maar ook voor de gehele economie. De aflevering is nu te bekijken op NPO Start.

EMA-topman: geen AstraZeneca meer bij voldoende alternatieven

Het inenten met AstraZeneca zou voor alle leeftijden kunnen worden stopgezet als er voldoende alternatieve coronavaccins zijn. Dat heeft bestuurder Marco Cavaleri van het Europees…

Lees meer

Fietser (15) overleeft aanrijding met trein

Een 15-jarige fietser heeft zaterdagavond in het Noord-Hollandse Overveen een aanrijding met een trein overleefd. De jongen wordt in het ziekenhuis nog behandeld aan zijn…

Lees meer

Coronadashboard meldt 12 miljoenste prik

Het coronadashboard van de rijksoverheid heeft zondagmiddag de 12 miljoenste prik gemeld. Volgens de teller zijn er nu 12.208.790 prikken gezet met een vaccin tegen…

Lees meer

RIVM meldt 1066 nieuwe coronabesmettingen, voor het eerst in 273 dagen onder signaalwaarde

Het aantal nieuwe coronagevallen is zondag opnieuw gedaald en daarmee onder een belangrijke grens uitgekomen. Het afgelopen etmaal testten er 1066 mensen positief op het…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt licht

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is zondag licht gestegen vergeleken met een dag eerder. In de ziekenhuizen liggen nu 676 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum…

Lees meer

‘Veel animo voor EHBO en hulpverlening na incident met Eriksen’

Het Rode Kruis en de Hartstichting hebben zaterdagavond en zondagochtend veel nieuwe aanmeldingen binnengekregen voor EHBO-cursussen en burgerhulpverlening. Ook zochten mensen op de sites vaker…

Lees meer

Politie haalt 89-jarige spookrijder na 9 kilometer van de snelweg bij Maastricht

De politie heeft zondagochtend bij Maastricht een 89-jarige automobilist van de snelweg A79 gehaald. De man had 9 kilometer lang tegen het verkeer in gereden….

Lees meer

Man (23) opgepakt voor doorrijden na aanrijdingen in Den Haag

De politie heeft zaterdagnacht een 23-jarige automobilist uit Den Haag aangehouden na twee aanrijdingen waarbij hij was doorgereden. Een 27-jarige vrouw uit Den Haag en…

Lees meer

Belastingstelsel zit millennial op huizenmarkt dwars: ‘Ondoelmatig en slecht voor economie’

Geen rente op je spaarrekening maar wel rendement op een huis dat je koopt en verhuurt. En door hoe het Nederlandse belastingstelsel is ingericht, wordt…

Lees meer

Man (18) overleden na bootongeluk bij Putten

Bij een bootongeluk op het Nuldernauw in de buurt van Putten is zaterdag een 18-jarige man uit Barneveld overleden. Het slachtoffer raakte bekneld in de…

Lees meer

ME beëindigt illegaal feest in Deventer: 261 boetes

Met behulp van de Mobiele Eenheid (ME) is zaterdagnacht een einde gemaakt aan een illegaal feest in Deventer. Dat was in een leegstaand pand. De…

Lees meer

Ook geboortejaar 1993 kan een prikafspraak maken

Mensen die geboren zijn in 1993 kunnen vanaf 10.00 uur online een afspraak voor een coronavaccinatie maken. Dat heeft gezondheidsminister Hugo de Jonge op Twitter…

Lees meer

Achtervolging en crash in Zwijndrecht: drie mensen opgepakt

De politie heeft zaterdagavond in Zwijndrecht een man van 19, een jongen van 15 en een vrouw van 42 aangehouden na een achtervolging. De auto…

Lees meer

Nederland duikt mogelijk onder signaalwaarde, na ruim 270 dagen

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt zo snel, dat Nederland zondag of maandag onder een belangrijke grens uit kan komen. Die grens is de zogeheten signaalwaarde…

Lees meer

RIVM meldt 1265 nieuwe besmettingen en één nieuw sterfgeval

Het RIVM meldt zaterdag 1265 nieuwe coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal sinds 13 september. Het aantal sterfgevallen steeg met één. Dat wil niet zeggen…

Lees meer