main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 november 2020 — 13:00

Coronavaccin van Pfizer biedt hoop, maar alles valt of staat bij de vaccinatiedekking

Een jubelstemming heerst nadat farmaceut Pfizer maandag bekendmaakt dat het coronavaccin dat zij ontwikkelen vooralsnog voor 90 procent effectief blijkt te zijn bij het voorkomen van een coronabesmetting. Zorgbestuurder Suzanne Kruizinga waarschuwt in Goedemorgen Nederland wel dat er een “aantal kanttekeningen” te plaatsen zijn.

Kathrin Jansen, bestuurder van Pfizer, noemt het “een historisch moment”. Dat schreef The New York Times. Volgens Jansen is het een “ongekende prestatie” dat dit vaccin binnen een jaar ontwikkeld is. Pfizer verwacht volgend jaar in totaal 1,3 miljard vaccins te kunnen produceren.

LEES OOK: Coronavaccin Pfizer blijkt voor 90 procent effectief (en veilig)

“Het is altijd goed om optimistisch te zijn. Zeker als we weer een stap dichterbij een vaccin zijn”, zegt Kruizinga. Maar tegelijkertijd houdt ze een slag om de arm. “Wil een vaccin echt goed werken, zullen we 95 procent van de bevolking moeten vaccineren. Dat is echt voorwaardelijk voor een goede werking van het vaccin. Daar hebben we echt wat te doen.”

Vaccinatiegraad

Wanneer de vaccinatiegraad onder een bepaald procenten aantal zakt — dat aantal verschilt per virus — loop je, ook als je zelf wel gevaccineerd bent, een verhoogd risico om alsnog het virus op te lopen.

“Om het heel simpel uit te leggen: 95 procent van de mensen in een groep moet gevaccineerd zijn om de aanwezigheid van het covid-virus heel erg laag te houden”, zegt Kruizinga. “Zo laag dat je bijna niet meer besmet wordt van mens op mens. Dus hoe lager het percentage is van de mensen die gevaccineerd worden, hoe meer virus er toch in de samenleving is, hoe groter de kans is dat je toch besmet wordt.”

Het vaccineren van zo’n grote groep mensen duurt normaal gesproken maanden tot jaren, zegt Kruizinga. “En dat is natuurlijk het andere punt: hoeveel capaciteit is er, en hoe veel middel?” Volgens de afspraken die Nederland binnen de Europese Unie heeft gemaakt met Pfizer, krijgen vanwege het bevolkingsaandeel binnen de EU tussen de 7,7 en 11,7 miljoen vaccins. Mogelijk zijn er twee doses van het vaccin per persoon nodig. “Dat is dus zeker niet 95 procent van de bevolking”, zegt Kruizinga.

Rangorde

“Wat er zal gebeuren is dat er een soort rangorde komt, van wie er gevaccineerd mag worden. Dat is geen hogere wiskunde. Kwetsbare groepen zullen als eerst in aanmerking komen, en mensen die werken in zorg, welzijn en andere vitale beroepen”, zegt de zorgbestuurder. Het kabinet heeft de Gezondheidsraad hierover om advies gevraagd. Dat advies wordt ergens in de komende weken verwacht.

Omdat het vaccinatieproces dus waarschijnlijk een tijd gaat duren, zullen er langere tijd mensen rondlopen die nog geen vaccinatie hebben gekregen. Het Pfizer-vaccin zou volgens de huidige getallen bovendien voor 90 procent beschermen. “Dat is fantastisch, dat is voldoende”, zegt Kruizinga, “maar je hebt ook nog steeds tien procent kans om het te krijgen, zeker als je kwetsbaar bent. Dus die hoge vaccinatiegraad is echt belangrijk voor de werking van een vaccin.”

Ondergrens

De landelijke vaccinatiegraad lag in 2019 op 93,6 procent, blijkt uit een rapport van het RIVM. Hierbij gaat het om vaccinaties die vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gratis worden gegeven aan aan kinderen, voor bof, mazelen, rode hond en de meningokokkenziekte.

Als “ondergrens” voor de vaccinatiegraad wordt er vaak gedacht aan een deelname van minimaal 95 procent. Dat is namelijk het streven van de World Health Organization (WHO) om mazelen wereldwijd uit te roeien. Het mazelenvirus is echter het besmettelijkste virus ter wereld, en dus ook een stuk besmettelijker dan covid-19. Zo heeft mazelen een reproductienummer van 12 tot 18 (dus één persoon met mazelen besmet zo’n 12 tot 18 anderen), en lijkt dat bij het coronavirus ergens tussen 2 en 3 te liggen.

Doeltreffendheid en dekking

Hoeveel mensen er ingeënt moeten worden tegen het coronavirus, hangt dus af van de doeltreffendheid van het vaccin. Over het coronavaccin heeft de WHO gezegd dat zij een minimumeis stellen van 50 procent, maar daarmee zouden we niet alle maatregelen kunnen laten varen. Daarom zien zij het liefst dat het vaccin voor 70 procent ­beschermt. De WHO baseert dat op een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat met een effectiviteit van 70 procent, 80 procent van de bevolking ingeënt moet worden om de coronacrisis te stoppen.

LEES OOK: Resultaten van het Oxford-coronavaccin dit jaar al verwacht

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier