main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 november 2020 — 09:49

‘Draagvlak vinden voor strengere coronamaatregelen wordt lastig’

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (VWS) geven vanavond opnieuw een persconferentie waarin vermoedelijk strengere coronamaatregelen worden aangekondigd. Theaters, musea en bioscopen moeten waarschijnlijk de deuren sluiten. Zo wil het kabinet de reisbewegingen zoveel mogelijk beperken. Het wordt steeds lastiger om draagvlak te vinden voor strengere maatregelen, zegt politiek journalist Marieke Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het besluit over de maatregelen is niet zonder slag of stoot genomen. “Aan de ene kant heb je de zorgministers en Rutte. Aan de andere kant heb je de ministers die over het economische plaatje gaan. Die moeten het eens worden over een pakket aan maatregelen”, zegt Smits.

‘Ze staan tegenover elkaar’

De discussie over het wel of niet aanscherpen van de maatregelen loopt verder op, ziet Smits. “Ze staan tegenover elkaar. Het polderen hoort bij Nederland. Daardoor wordt er wel een besluit genomen waar het meeste draagvlak voor is.”

Toch twijfelt Smits of dat ook het geval is bij het maatregelenpakket dat vanavond wordt aangekondigd. “Er is de belofte gedaan dat er geen strenger maatregelenpakket komt wanneer het aantal besmettingen afneemt. Dat is nu het geval, dus het draagvlak wordt dan lastig.”

LEES OOK: Waarschijnlijk aanscherping coronaregels: ‘Musea, bioscopen en theaters dicht’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer