main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 oktober 2020 — 10:47

Ouderenzorg verder onder druk door oplopende besmettingen: ‘Ziekteverzuim zorgt voor grote problemen’

Specialisten in de ouderenzorg slaan alarm. Door de hoge besmettingsaantallen neemt de druk op het zorgpersoneel toe. Sommige verzorgingshuizen moet toch weer deels gesloten worden en besmette medewerkers werken door op corona-afdelingen, zegt OMT-lid en specialist ouderengeneeskunde Jacqueline de Groot.

“We zien dat het in een aantal huizen heel lastig is om de 24-uurszorg rond te krijgen”, zegt De Groot. “Er is hoog ziekteverzuim onder het personeel. Dat zorgt voor grote problemen.”

Het is logisch dat ook in het zorginstellingen het aantal besmettingen rap oploopt, zegt het OMT-lid. “Het verpleeghuis is onderdeel van de samenleving. Als daar de besmettingen omhoog gaan, gaan ook de besmettingen in het verpleeghuis omhoog. Degenen die daar werken hebben ook kinderen die naar school gaan, en moeten ook boodschappen doen.”

Voor de ouderen ligt opnieuw eenzaamheid op de loer. “Het bezoek wordt gereguleerd. Een spontaan bezoekje kan niet meer.” De Groot ziet dat ouderen het contact met hun naasten erg missen. “Ouderen zijn erg voorzichtig. Dus bezoek doen ze ook minder.”

Het verschil met de eerste golf is dat tehuizen nu een bezoekregeling hebben waarbij het bezoek zo lang mogelijk vol te houden is. “Dat is weliswaar gereguleerd, maar het is belangrijk dat mensen zoveel mogelijk bezoek blijven houden.”

‘Geen volledige sluiting meer’

De Groot verwacht niet dat de verzorgingshuizen allemaal weer volledig dicht zullen gaan. “Daar gaat iedereen dwars voor liggen. Maar soms ontkom je er niet aan om een gang of afdeling af te sluiten. Ook moeten er soms andere manieren van bezoek gecreëerd worden, bijvoorbeeld in bezoekruimtes.”

Nog een verbetering vergeleken met de vorige golf is dat er meer getest wordt, zegt De Groot. “Er zijn ook meer beschermende middelen.”

Doorwerken met klachten

Uit rondvraag van FNV Zorg en Welzijn blijkt dat zorgpersoneel ondanks een positieve coronatest soms toch moet doorwerken, vooral in verpleeghuizen. In de zorginstellingen waar De Groot bij betrokken is heeft ze dat nog niet gezien. “Je kunt mensen ook niet dwingen om met klachten door te werken.”

Wel ziet zij dat bij een tekort soms administratiepersoneel wordt ingezet voor zorgtaken. Ook wordt personeel met klachten soms ingezet op een cohortafdeling waar patiënten met corona liggen. “Op een corona-afdeling, dat hoor je wel eens.”

LEES OOK: ‘Reguliere en coronazorg zijn niet volledig draaiende te houden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer