Tijdelijke Tweede Kamer van 161 miljoen euro totaal niet coronaproof
De Tweede Kamer zou aankomende zomer tijdelijk naar het oude gebouw van Buitenlandse Zaken, dat voor 161 miljoen euro is verbouwd, verhuizen. Uit een aantal vertrouwelijke rapporten die in handen zijn van meerdere kranten blijkt echter dat dit gebouw helemaal niet coronaproof is. De verhuizing staat nu mogelijk op losse schroeven.
De gangen van de 'Apenrots', zoals het gebouw genoemd wordt, zijn te smal en de ruimte rond de liften is te klein om anderhalve meter afstand te kunnen houden. Dat constateren drie externe bureaus. Daarnaast waarschuwen zij voor ‘opstoppingen’ vanwege de beperkte capaciteit aan liften (waar maar twee mensen tegelijkertijd in mogen) en zijn er ‘vergaande maatregelen’ nodig om het gebouw te kunnen openen. De tekortkomingen zijn daarmee veel erger dan tot nu toe verwacht werd.
Renovatie
De verhuizing is nodig omdat het Binnenhof gedurende 5,5 jaar grootscheeps gerenoveerd wordt. Deze week toonde staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) het opgeknapte pand aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag nog vol trots aan de pers, maar Kamervoorzitter Khadija Arib heeft al eerder aangegeven niet veel te voelen voor de verhuizing met de huidige omstandigheden. Ze voorspelde al dat er te weinig mensen aan de slag zouden kunnen vanwege de afstandsregels.
Aan De Telegraaf liet Arib eerder weten "dat de discussie over de voorgenomen verhuizing nog gaande is". "November stond als datum al heel lang. Maar met corona willen we weten of we ons werk daar wel ongehinderd kunnen doen’", aldus De Kamervoorzitter.
Gaat de verhuizing door?
De grote vraag is dus of de verhuizing überhaupt doorgaat. "Ik vind het wel interessant dat Arib een beetje ingrijpt tegen Knops, die dat een prestigeproject noemt", zegt mediadeskundige Mark Koster in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Misschien gaan ze wel niet verhuizen", denkt hij. "Laten we dat doen als de coronapandemie voorbij is."
LEES OOK: Architect renovatie Binnenhof ontslagen vanwege opgelopen spanningen