main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Foto: ANP
22 oktober 2020 — 22:18

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw meer dan een week van haar vrijheid hebben beroofd. De onderzoeksrechter in de Duitse grensplaats Kleve heeft donderdagavond besloten dat de Nederlander op grond van die verdenkingen langer blijft vastzitten.

De 58-jarige man werd woensdag opgepakt bij een politie-inval in het Duitse klooster Graefenthal in Asperden, net over de grens bij Nijmegen. Toen werd ook een 25-jarige Nederlandse vrouw meegenomen, omdat de Duitse politie een melding had gekregen dat zij slachtoffer was van vrijheidsberoving.

Zij verblijft nu op een veilige plaats, zegt een woordvoerder van de Duitse openbaar aanklager. Dit omdat uit verhoor nog moet blijken wat er precies aan de hand is.

LEES OOK: Nederlandse ‘profeet’ als sekteleider aangehouden vlak over Duitse grens

Orde ter Transformanten

De man en de vrouw horen bij de Orde ter Transformanten, die zichzelf een religieuze beweging noemt. Volgens woordvoerder Camiel Engelen is er geen sprake van dat de orde een sekte zou zijn. De gearresteerde man is volgens hem ook geen sekteleider of profeet. De orde kent voorgangers en daar is hij er één van, zegt hij.

Het zou gaan om de man die de beweging rond 2000 in Nederland heeft opgericht, maar dat wil Engelen niet bevestigen. De orde was bij de oprichting gehuisvest in het Brabantse Hoeven. Daar zou ook het misbruik van de kinderen hebben plaatsgevonden. De verkrachtingen zouden zich hebben afgespeeld in het Duitse klooster.

‘Hevig verzet’

Engelen is eigenaar van het klooster in Asperden en directeur van het bedrijf dat in het klooster evenementen organiseert. De 25-jarige vrouw zou bij dit bedrijf werken.

Volgens Engelen heeft zij zich hevig verzet tegen de ingreep van de politie. Ze zou duidelijk hebben gemaakt dat ze uit vrije wil in het klooster woont, samen met enkele tientallen andere leden van de orde, onder wie tien kinderen.

LEES OOK: Politie doet inval bij Brabantse sekte in Duits klooster

Door: Bert van Doorn

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier