main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 oktober 2020 — 14:06

My Friend, The Mayor: homoseksuele democraat wil burgemeester worden van oerconservatief stadje

Hij is democraat, homo en heeft aids, maar toch wil Sean Strub burgemeester worden van een oerconservatief en Trump-minnend stadje in de Verenigde Staten. In de WNL-documentaire ‘My Friend, The Mayor’ van oud-correspondent Max Westerman volgen we Strub in zijn race om het burgemeesterschap van Milford (Pennsylvania).

“Sean is bepaald geen voor de hand liggende kandidaat voor dit stadje”, zegt Westerman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij kent Strub al veertig jaar. “Hij is wel één van mijn slimste vrienden. Dus ik dacht: hij zou wel eens een goede kans kunnen hebben.”

Het stadje Milford ligt maar anderhalf uur rijden buiten New York, maar het is een totaal andere wereld, zegt Westerman. “New York is een linkse stad die overwegend democratisch stemt. Milford is echt een heel conservatief plaatsje, waar de meeste mensen op Donald Trump hebben gestemd vier jaar geleden.”

‘Totaal ander Amerika’

Westerman: “Milford ligt midden in de wildernis en de helft van de bevolking is gewapend. Eén keer per jaar gaan ze op berenjacht. Er zijn zoveel beren in de omgeving dat ze die niet voor de lol afknallen. Nee, ze zeggen: it’s either them or us. Als we de beren niet afknallen, komen ze het stadje binnen. Het is een totaal ander Amerika.”

Hoe zorgt democraat Strub dat die Trump-aanhangers toch op hem stemmen? Door het vooral niet over Trump te hebben, maar over de lokale besognes, waar het in een dorp of stadje over gaat, zegt Westerman. “Hoe haal je het vuilnis op tijd op? Hoe zorg je dat de politie goed functioneert? Hoe trek je werkgelegenheid aan? Het onderwerp Trump gaat hij echt uit de weg. Hij zegt: ik begrijp de mensen die op Trump stemmen totaal niet, en zij begrijpen mij niet. Tegelijkertijd weet hij over die lijnen heen te stappen. Zijn campagneleider is bijvoorbeeld een Trump-stemmer.”

‘All politics is local’

Mediadeskundige Mark Koster begrijpt de aanpak van Strub. “All politics is local. Dat is een oude kreet. Als je geen warm water hebt, of je nou Republikein of Democraat bent; je staat onder een koude douche. Dan bel je een lokaal iemand. Als dat nou goed geregeld is met deze gaykandidaat, dan zou ik denk: ik stem gewoon op die gast. Zo werkt politiek”, aldus Koster.

“Je merkt toch op lokaal niveau – in ieder geval in dit stadje – dat de polariserende problemen minder spelen”, reageert Westerman. “Omdat mensen gewoon een direct belang hebben bij wat er in hun plaats gebeurt. Het maakt ze zich dan niet uit of hij homo is of voor abortus is. Nee, de vraag is: is hij goed voor het stadje? Terwijl ze op nationaal niveau veel meer langs ideologische lijnen stemmen.”

De documentaire ‘My Friend, The Mayor’ is zondag 25 oktober te zien om 23.10 op NPO 1, of terug te kijken via NPO Start.

LEES OOK: Dansende Donald Trump hit op TikTok

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier