Red Team-lid en Ab Osterhaus pleiten voor strenge lockdown van vier weken
Een korte, volledige lockdown zou het best werken om het coronavirus snel de kop in te drukken. Daarvoor pleiten Red Team-lid Ginny Mooy en viroloog Ab Osterhaus in Op1 dinsdagavond.
In het voorjaar werkte deze strenge (of intelligente) lockdown in ons land niet helemaal zoals gehoopt, maar Ab Osterhaus benadrukt dat deze aanpak in Nieuw-Zeeland, Australië, Japan en Thailand wel zijn vruchten afwierp. Daarom is het volgens de viroloog de moeite waard om nogmaals te proberen. "Hoe eerder we die (lockdown, red.) krijgen, hoe beter. Ik maak me grote zorgen, ik voorspel: als we niks anders doen, dan zien we de lijn verder omhoog gaan."
Tekst gaat verder onder de tweet.
Ab Osterhaus is er niet gerust op. "Ik maak me grote zorgen, en ik denk dat we ons allemaal zorgen moeten maken. Ik voorspel als we niks anders doen, dan zien we de lijn verder omhoog gaan. @ginnymooy: "Het moet bijna naar nul." #Op1 pic.twitter.com/RyYQPCTvEj
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) October 20, 2020
Hoe lang die lockdown precies zou moeten duren ligt aan het aantal besmettingen, zegt Mooy, die naast lid van het Red Team ook antropoloog is. "Als iedereen zich nu realiseert dat we moeten doen wat we moeten doen, dan zouden we met drie tot vier weken al heel ver komen."
Daar is Osterhaus het mee eens. "Wat je moet doen: je moet het wegdrukken. Je moet het uit het land drijven. Op een gegeven moment ben je het met vier weken waarschijnlijk kwijt."
'Niet het juiste moment voor strenge lockdown'
VVD-Kamerlid Judith Tielen vindt dit "niet het juiste moment" voor een strenge lockdown. Dat zegt ze in Goedemorgen Nederland. Vier weken is bovendien "best lang". "De gevolgen voor het onderwijs en de economie zijn denk ik niet op te wegen tegen een lockdown."
Volgens Tielen zijn we nu op de goede weg. De afgelopen dagen zou er, ondanks dat er gisteren weer een dagrecord aan aantal besmettingen werd geteld, sprake zijn van een lichte afvlakking. Twee weken geleden was er een toename in de corona-besmettingen van 60 procent te zien, vorige week van 30 procent.
"We hebben telkens een vertraging van ongeveer twee weken om te zien wat de maatregelen doen, vorige week zijn nieuwe maatregelen aangekondigd en de week daarvoor ook", zegt Tielen. "Volgens mij moeten we eerst kijken wat deze maatregelen doen, en zoeken naar het evenwicht. Ik heb er vertrouwen in dat het aantal besmettingen gaat afnemen de komende tijd."
LEES OOK: RIVM: Afgelopen week ruim 55.000 nieuwe coronagevallen