main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2020 — 09:32

Geen traditionele najaarsgolf van woninginbraken door coronamaatregelen

De najaarsgolf van woninginbraken zal dit jaar door de coronamaatregelen grotendeels uitblijven. Deze maand slaan inbrekers al 30 procent minder toe dan vorig jaar, blijkt uit de Inbraakmonitor van Interpolis waarover het AD schrijft. De politie bevestigt de trend.

Normaal loopt het aantal inbraken vanaf september langzaam op en piekt deze tijdens de feestdagen in december. Nu zijn veel mensen thuis en dat maakt het voor dieven moeilijker om in te breken.

Vorige maand zag schadeverzekeraar Interpolis het aantal woninginbraken echter met een vijfde dalen. “De week nadat het kabinet de strenge maatregelen aankondigde, bedroeg de daling zelfs al 30 procent”, vertelt Youri van der Avoird, van de InbraakMonitor aan het AD.

‘Coronamaatregelen verdwijnen niet opeens’

Interpolis voorspelt op basis van deze trend dat de najaarspiek zeer bescheiden zal zijn. “De coronamaatregelen verdwijnen niet opeens. Wij verwachten daarom dat het aantal inbraken dit jaar circa 30 procent lager uitkomt dan vorig jaar.” De reden is dat Nederlanders door de coronamaatregelen weer meer thuiswerken.

De Nationale Politie bevestigt de waarneming. “Ook wij registreerden begin oktober een afname van ruim 30 procent”, zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak tegen de krant.

‘Groep criminelen blijft doorgaan’

De politie voorziet wel een toename, maar verwacht dat de stijging vlak zal verlopen. “Er blijft een groep criminelen die doorgaat met inbreken. In de grote steden zijn veel junks afhankelijk van woningdiefstallen.”

LEES OOK: Pas op! Inbrekers doen zich voor als ziekenhuismedewerker om te testen op corona

Door: Bert van Doorn

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier