main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2020 — 13:30

Fatwa uitgesproken tegen onthoofde Franse leraar, elf personen opgepakt

Een fatwa is uitgesproken over de Franse leraar Samuel Patty. Dat maakte de Franse minister van Binnenlandse zaken Gérald Darmanin maandagmorgen op de radio bekend. Patty werd afgelopen weekend in Parijs onthoofd door een 18-jarige Tsjetsjeense vluchteling. De vader van een meisje van de school en een bekende Islamitische militant zouden hebben aangedrongen op de moordaanslag.

Een fatwa wordt gezien als een advies binnen de islam, dat als doel heeft een bepaalde kwestie op te lossen. Elf personen zijn opgepakt in verband met de daad, waaronder de twee mannen die de fatwa uitspraken.

De man die deze daad op zijn geweten heeft, verklaarde op sociale media dat hij het gerechtvaardigd vond om dit te doen omdat de leraar cartoons had laten zien van de profeet Mohammed. De dader werd na de moord doodgeschoten door de politie.

Onderzoek naar haatzaaiende uitlatingen

Er lopen nu zo’n tachtig verschillende onderzoeken in Frankrijk naar haatzaaiende uitlatingen online. Ook wordt onderzocht of bepaalde extreme moslimgroepen kunnen worden ontbonden omdat zij haat en geweld promoten.

Rechtsgeleerde Afshin Ellian vraagt zich bij de aanslag af waar de inlichtingendienst van Frankrijk is gebleven. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Die moeten dit soort mensen toch in de gaten houden? Nu zie je dat er toch een georganiseerd verband was waarbij verschillende mensen contact hadden met elkaar.”

‘Media zijn laf geworden’

Volgens Ellian zijn de media laf geworden nadat de Deense journalist Flemming Rose met de dood werd bedreigd nadat hij een advertentie plaatste van een wedstrijd voor Mohammed-cartoons. “Niet dat ik een liefhebber ben van die cartoons, het gaat er om dat je die normaliseert. Overigens had Samuel Patty gezegd: als iemand het moeilijk vindt dat ik de cartoons toon, mag je weggaan. Daarna ga ik je erbij roepen. Het gaat om de discussie wat er toen gebeurd is. Het is echt ongelooflijk, heel pijnlijk wat er is gebeurd.”

LEES OOK: Ellian over onthoofding in Parijs: ‘Feitelijk speel je met je leven als je de islam bekritiseert’

Door: Redactie

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier