main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Oorlog in je lichaam - 16 oktober 2020 — 16:00

Oorlog in je lichaam: bijzondere ontdekking op het gebied van uitgezaaide kanker

Prostaatkankercellen die uitzaaien, gebruiken daarvoor DNA dat er in de baarmoeder voor zorgde dat de prostaat als orgaan werd gevormd. Een doorbraak in het prostaatkankeronderzoek, en de hoop is dat dit wellicht ook voor uitzaaiingen van andere kankersoorten geldt. “Ik denk dat het zo zou kunnen zijn, maar op dit moment weet ik het nog niet”, zegt Wilbert Zwart, kankeronderzoeker van het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

“De eigenlijke ontdekking die we hebben gedaan is dat wanneer prostaatkanker uitzaait, dat er als het ware bepaalde signalen in zo’n tumorcel worden aangezet die eigenlijk tijdens het hele leven van de patiënt uit hebben gestaan”, legt Zwart uit in de WNL-podcast Oorlog in je Lichaam. “Maar op het moment dat de prostaat werd gevormd, toen de mens nog een embryo was in de baarmoeder, waren die signalen nodig om de prostaat te maken. Op het moment dat een tumor ging uitzaaien ging de tumoren terug in de tijd en maakten ze gebruik van een programma dat nodig was om dus een plek te vinden in het lichaam. Dat programma wordt weer aangezet om uit te gaan zaaien.”

Iedere kanker is uniek, benadrukt de onderzoeker, en iedere kanker vindt in het lichaam van de patiënt zijn eigen route om een kankercel te worden. “Maar toch is dit iets wat meer universeel blijkt te zijn”, zegt Zwart. “Bij verschillende uitzaaiingen van verschillende patiënten hebben deze kankercellen dezelfde route gekozen om te gaan uitzaaien.”

Nieuwe behandelingen

De hoop is dat er door deze kennis nieuwe behandelingen ontwikkeld kunnen worden om uitzaaiingen bij prostaatkanker te voorkomen en af te remmen. Nóg mooier zou uiteraard zijn als dit bij meerdere verschillende kankersoorten het geval is.

“Op het moment toen de studie klaar was keken we elkaar aan van: ‘zou dit iets zijn wat breder toepasbaar is?’ Antwoord op die vraag weten we nog niet. Dat is een vervolgstap die we willen verkennen. We gaan onderzoeken of het bij andere kankersoorten ook het geval is”, zegt Zwart.

Verder in deze aflevering van Oorlog in je lichaam: spreekt Hans-Jaap met Danielle Hermans, auteur van het boek ‘Doorlevers’ en stijgt hij met zoon Bram (letterlijk) naar grote hoogte. Oorlog in je lichaam is nu te beluisteren via NPO Radio 2, of via uw favoriete podcast-app. 

Door: Marinka Wagemans

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Dragons' Den

Startende ondernemers zijn op zoek naar een investering om hun idee naar een hoger plan te tillen. Johan en Dionne bestormen de markt met thee van eigen bodem en Malory heeft de oplossing voor thuiskappers. De Dragons zijn behoorlijk kritische investeerders; gaan ze de portemonnee trekken voor deze vernieuwende plannen?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De huidige coronapandemie toont het pijnlijk aan: overgewicht zorgt voor een extreme piek in deze gezondheidscrisis. (Te) dikke mensen zijn een grote risicodoelgroep. En dat is kostbaar. De rekening voor de gezondheidszorg loopt rap op. Hoe is dat op te lossen? Minder vet, suiker en zout in eten stoppen, zou je zeggen, maar lekker en ongezond eten levert ons ook een hoop geld op. En dat vinden we nou eenmaal lekker. Is met gezond voedsel wel geld te verdienen?

Donderdag om 22.20 uur
‘Negatief reisadvies tot 15 april, zwemles weer na medio maart’

Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen dringend wordt afgeraden om te reizen als…

Lees meer

Gemeente Amsterdam maakt einde aan demonstratie op Museumplein

De meeste betogers die zondagmiddag bijeen waren gekomen om ‘koffie te drinken’ op het Museumplein in Amsterdam zijn iets na 16.00 uur vertrokken na een…

Lees meer

RIVM: 4567 nieuwe coronabesmettingen, 30 sterfgevallen erbij

ussen zaterdagochtend en zondagochtend heeft het RIVM 4567 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat is meer dan het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut…

Lees meer

Pinbetalingen in februari sterker dan ooit gedaald

Nederlanders hebben in februari door de coronalockdown veel minder gepind dan normaal. Volgens de Betaalvereniging Nederland lag het aantal pinbetalingen vorige maand ruim 30 procent…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is zondag opnieuw minder dan een dag eerder. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1851, meldt…

Lees meer

Audi-rijder snelt met 214 kilometer per uur over N261 in Brabant

Een 26-jarige man uit het Brabantse Goirle scheurde zaterdagavond met 214 kilometer per uur in zijn Audi S3 over de N261 tussen Tilburg en Loon…

Lees meer

Foetus gevonden in bos in Zeist

In de buurt van een natuurgebied in Zeist is zondagochtend een foetus gevonden. Het lichaampje van het onvoldragen kind was jonger dan 24 weken. Dat…

Lees meer

Ayaan Hirsi Ali: ‘Integratie terwijl je vasthoudt aan eigen waarden is onzin’

“Je moet mensen die naar Nederland komen, heel duidelijk maken dat hier de Nederlandse cultuur, normen en wetten gelden.” Dat stelt Ayaan Hirsi Ali in…

Lees meer

Hoekstra houdt vast aan verkorten WW-uitkering, maar wel na coronacrisis

CDA-leider Wopke Hoekstra houdt vast aan zijn standpunt dat de WW verkort moet worden. Wel moet dat pas na deze crisistijd. Dat zegt hij in…

Lees meer

Wopke Hoekstra wil toptarief voor inkomens vanaf 150.000 euro

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra vindt het redelijk en reëel om mensen met een hoog inkomen en bedrijven die tijdens of door de corona crisis extra winst…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug