main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Oorlog in je lichaam - 16 oktober 2020 — 16:00

Oorlog in je lichaam: bijzondere ontdekking op het gebied van uitgezaaide kanker

Prostaatkankercellen die uitzaaien, gebruiken daarvoor DNA dat er in de baarmoeder voor zorgde dat de prostaat als orgaan werd gevormd. Een doorbraak in het prostaatkankeronderzoek, en de hoop is dat dit wellicht ook voor uitzaaiingen van andere kankersoorten geldt. “Ik denk dat het zo zou kunnen zijn, maar op dit moment weet ik het nog niet”, zegt Wilbert Zwart, kankeronderzoeker van het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

“De eigenlijke ontdekking die we hebben gedaan is dat wanneer prostaatkanker uitzaait, dat er als het ware bepaalde signalen in zo’n tumorcel worden aangezet die eigenlijk tijdens het hele leven van de patiënt uit hebben gestaan”, legt Zwart uit in de WNL-podcast Oorlog in je Lichaam. “Maar op het moment dat de prostaat werd gevormd, toen de mens nog een embryo was in de baarmoeder, waren die signalen nodig om de prostaat te maken. Op het moment dat een tumor ging uitzaaien ging de tumoren terug in de tijd en maakten ze gebruik van een programma dat nodig was om dus een plek te vinden in het lichaam. Dat programma wordt weer aangezet om uit te gaan zaaien.”

Iedere kanker is uniek, benadrukt de onderzoeker, en iedere kanker vindt in het lichaam van de patiënt zijn eigen route om een kankercel te worden. “Maar toch is dit iets wat meer universeel blijkt te zijn”, zegt Zwart. “Bij verschillende uitzaaiingen van verschillende patiënten hebben deze kankercellen dezelfde route gekozen om te gaan uitzaaien.”

Nieuwe behandelingen

De hoop is dat er door deze kennis nieuwe behandelingen ontwikkeld kunnen worden om uitzaaiingen bij prostaatkanker te voorkomen en af te remmen. Nóg mooier zou uiteraard zijn als dit bij meerdere verschillende kankersoorten het geval is.

“Op het moment toen de studie klaar was keken we elkaar aan van: ‘zou dit iets zijn wat breder toepasbaar is?’ Antwoord op die vraag weten we nog niet. Dat is een vervolgstap die we willen verkennen. We gaan onderzoeken of het bij andere kankersoorten ook het geval is”, zegt Zwart.

Verder in deze aflevering van Oorlog in je lichaam: spreekt Hans-Jaap met Danielle Hermans, auteur van het boek ‘Doorlevers’ en stijgt hij met zoon Bram (letterlijk) naar grote hoogte. Oorlog in je lichaam is nu te beluisteren via NPO Radio 2, of via uw favoriete podcast-app. 

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier