main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Oorlog in je lichaam - 16 oktober 2020 — 16:00

Oorlog in je lichaam: bijzondere ontdekking op het gebied van uitgezaaide kanker

Prostaatkankercellen die uitzaaien, gebruiken daarvoor DNA dat er in de baarmoeder voor zorgde dat de prostaat als orgaan werd gevormd. Een doorbraak in het prostaatkankeronderzoek, en de hoop is dat dit wellicht ook voor uitzaaiingen van andere kankersoorten geldt. “Ik denk dat het zo zou kunnen zijn, maar op dit moment weet ik het nog niet”, zegt Wilbert Zwart, kankeronderzoeker van het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

“De eigenlijke ontdekking die we hebben gedaan is dat wanneer prostaatkanker uitzaait, dat er als het ware bepaalde signalen in zo’n tumorcel worden aangezet die eigenlijk tijdens het hele leven van de patiënt uit hebben gestaan”, legt Zwart uit in de WNL-podcast Oorlog in je Lichaam. “Maar op het moment dat de prostaat werd gevormd, toen de mens nog een embryo was in de baarmoeder, waren die signalen nodig om de prostaat te maken. Op het moment dat een tumor ging uitzaaien ging de tumoren terug in de tijd en maakten ze gebruik van een programma dat nodig was om dus een plek te vinden in het lichaam. Dat programma wordt weer aangezet om uit te gaan zaaien.”

Iedere kanker is uniek, benadrukt de onderzoeker, en iedere kanker vindt in het lichaam van de patiënt zijn eigen route om een kankercel te worden. “Maar toch is dit iets wat meer universeel blijkt te zijn”, zegt Zwart. “Bij verschillende uitzaaiingen van verschillende patiënten hebben deze kankercellen dezelfde route gekozen om te gaan uitzaaien.”

Nieuwe behandelingen

De hoop is dat er door deze kennis nieuwe behandelingen ontwikkeld kunnen worden om uitzaaiingen bij prostaatkanker te voorkomen en af te remmen. Nóg mooier zou uiteraard zijn als dit bij meerdere verschillende kankersoorten het geval is.

“Op het moment toen de studie klaar was keken we elkaar aan van: ‘zou dit iets zijn wat breder toepasbaar is?’ Antwoord op die vraag weten we nog niet. Dat is een vervolgstap die we willen verkennen. We gaan onderzoeken of het bij andere kankersoorten ook het geval is”, zegt Zwart.

Verder in deze aflevering van Oorlog in je lichaam: spreekt Hans-Jaap met Danielle Hermans, auteur van het boek ‘Doorlevers’ en stijgt hij met zoon Bram (letterlijk) naar grote hoogte. Oorlog in je lichaam is nu te beluisteren via NPO Radio 2, of via uw favoriete podcast-app. 

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier