main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 oktober 2020 — 09:51

Nederlander bewuster over gezondheid, jongeren somberder door coronacrisis

Vier op de vijf Nederlanders zijn dit jaar hun best gaan doen om een gezondere levensstijl te ontwikkelen, terwijl veel jongeren aangeven dat ze somberder zijn dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis. Volgens onderzoekers is het gevoel van de jongeren een logisch gevolg van de pandemie.

Hanno Pijl is endocrinoloog bij het LUMC en begrijpt de jongeren. “Ik kan me voorstellen dat jongeren hun persoonlijke contacten missen en misschien worden ze er niet blij van dat het onderwijs heel anders en minder efficiënt verloopt dan gebruikelijk.”

PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul heeft veel gesprekken met studenten en daarin wordt dit beeld bevestigd. Dat zegt zij in Goedemorgen Nederland. “Studenten maken zich heel erg zorgen om de toekomst, dat begrijp ik ook goed. In het mbo zijn bijvoorbeeld stages uitgevallen en heel veel scholen en instellingen doen ontzettend hun best om te zorgen dat het onderwijs doorgaat, maar het is niet face-to-face en het is toch behelpen. Sommige studenten kunnen daar minder makkelijk mee omgaan.”

Perspectief voor jongeren

Volgens Van den Hul is het heel belangrijk om jongeren zoveel mogelijk perspectief te bieden. “Er worden nu creatieve oplossingen bedacht door bedrijven, maar ook de overheid mag er een tandje bij zetten. Ook daar kunnen veel stagiairs bij. Maar ik denk dat er ook veel aandacht voor psychische zorg moet komen, er zijn lange wachttijden bij studentenpsychologen. Ik maak me wel zorgen om de psychische gezondheid van de jongeren.”

LEES OOK: Diederik Gommers noemt tv-optreden Famke Louise ‘een wake-up call’

Door: Diederik Wentink

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier