main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 oktober 2020 — 10:47

‘Kabinet kondigt ingrijpende maatregelen aan, maar geen mondkapjesplicht’

Het kabinet kondigt dinsdagavond aan met welke maatregelen het de komende weken gaat proberen de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. Een mondkapjesplicht komt er in ieder geval niet, zegt parlementair verslaggever Marieke Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Vooral burgemeesters willen het graag, maar juridisch is het te ingewikkeld. Er komt geen plicht”, aldus Smits. Wel zitten er volgens ingewijden ingrijpende beperkingen aan te komen voor onder meer de horeca en de detailhandel, meldt persbureau ANP. Zo wordt de verkoop van alcohol in de avonduren mogelijk aan banden gelegd. De maatregel zou moeten voorkomen dat mensen het elders samen op een drinken zetten, als kroegen verplicht eerder dicht moeten. Gedacht wordt aan een verbod op de verkoop van alcoholische dranken na 20.00 uur ’s avonds, maar dat hangt ook af van wat er precies met de horeca gebeurt.

Ook de groepsgrootte en het openbaar vervoer worden aangepakt. Amateurteamsport boven de achttien jaar wordt aan banden gelegd. In groepen mogen mensen binnen met maximaal vier mensen samenkomen en ook buiten “wordt dat in omvang minder”, zegt Smits. Mogelijk ook daar tot vier personen.

De nieuwe maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van het OMT, zegt ze. “Ze varen op die koers. Maar ze hebben ook nog het Red Team, met onafhankelijke experts en moeten ook luisteren naar bijvoorbeeld de horecaondernemers, want ook de economie blijft natuurlijk belangrijk.”

Spanningen in kabinet nemen toe

Volgens de parlementair verslaggever nemen de spanningen binnen het kabinet toe, met de nieuwe maatregelen in het vooruitzicht. Er zou een groep ministers zijn die meer aandacht wil voor de economie, meldde NRC zaterdag. “Naar buiten toe zullen ze doen alsof ze eensgezind en harmonieus zijn, maar de spanning neemt binnenskamers toe. Alle ministers hebben hun eigen portefeuille. Neem bijvoorbeeld minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer, van Economische Zaken. Zij denken: als wij nu verder gaan in de maatregelen, heeft dat een enorme impact op de economie.”

Smits: “Je zag ook in de cijfers van het CBS dat onze intelligente lockdown, de zachte landing in april, mei en juni, heeft uitbetaald, als je de vergelijking maakt met bijvoorbeeld de Belgische economie. Dus ik denk dat Wiebes heeft gezegd: kijk, wij voelen wat dat betreft nu minder pijn.”

Communicatie niet op orde

Het is niet de enige hoofdbreker voor het kabinet. Ook bij de communicatie worden steeds meer vraagtekens geplaatst. “Het probleem is vooral dat er veel deskundigen in talkshows zitten en zij ook verschillende meningen verkondigen”, zegt Smits. “Die meningen wijken af van elkaar. Ik kan het me voorstellen dat het voor de kijker ingewikkeld is om te weten wat ze moeten aannemen voor de waarheid. Ik las een interessante opinie van Sjuul Paradijs waarin stond dat die communicatie veel meer vanuit het kabinet en de overheid moet komen, want nu is er veel ruis op de lijn.”

“Het simpelste wat je kunt doen is je aan de voorschriften houden, en die zijn superduidelijk”, zegt Tweede Kamerlid van de VVD Dennis Wiersma. “Mondkapjesplicht of niet, ik zet overal waar ik nu kom een mondkapje op. Zo werk ik er zelf aan. Ik denk dat veel mensen dat doen, maar ik begrijp ook de onzekerheid. Het is natuurlijk ook een crisis waarin je sommige beslissingen neemt met beperkte kennis. Volgens mij doet iedereen zijn best om alles duidelijk te maken en weten we dat er gewoon veel onzeker is.”

“De regels zijn duidelijk”, reageert Smits, “maar mensen moeten ook worden meegenomen in de vraag waarom die regels er zijn. Dat is belangrijk.”

LEES OOK: ‘Sluiting horeca is voor veel ondernemers de doodsteek’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer