main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 6 oktober 2020 — 09:17

D66: ook mondkapjesadvies voor mbo en hoger onderwijs

Ook voor het mbo en hoger onderwijs zou er een dringend advies moeten komen om een mondkapje te dragen, vindt coalitiepartij D66. Op die manier zouden mogelijk meer studenten in het mbo, hbo en op universiteiten weer fysiek onderwijs kunnen volgen, stelt de partij.

“Dagelijks zitten een miljoen studenten thuis en bestaat hun onderwijs uit de hele dag een computerscherm”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland. “Als ze met een mondkapje op iets meer veilig écht college kunnen krijgen, doen de meeste studenten dat graag”, verwacht hij. Bij elkaar komen om te werken is een “fundamenteel onderdeel van het onderwijs”.

‘In de ogen kijken’

Volgens het D66-Tweede Kamerlid zou het eigenlijk net zoals in de trein of in de supermarkt moeten zijn. “Daar kan je ook niet altijd anderhalve meter afstand houden, maar daar is het wel de bedoeling dat je dat zoveel mogelijk doet.”

Maar een keer extra per week naar school zou enorm verschil maken. “Grote hoorcolleges kan je ook volgen via de computer. Maar als je moet samenwerken in kleine groepen, zou je dat op school kunnen doen. Dan kan je ook een docent in de ogen kijken. Dat willen docenten zelf ook. Die willen ook een student in de ogen kijken zodat ze kunnen zien hoe het met iemand gaat.”

Nieuwe RIVM-richtlijn

Naast het uitbreiden van het mondkapjesadvies naar het mbo en hoger onderwijs, wil D66 dat er een nieuwe RIVM-richtlijn komt, “gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over het virus”. Zo zou duidelijk moeten worden dat studenten weer vaker fysiek onderwijs kunnen volgen. De vorige richtlijn is ruim drie maanden oud, benadrukt de partij.

Ook zou de mate van ventilatie op mbo- en hbo-instellingen en universiteiten moeten worden gecontroleerd, net als gebeurt op scholen in het primair en voortgezet onderwijs.

‘Hoop dat andere partijen hier ook aan meedoen’

Woensdag is een debat hierover in de Tweede Kamer. Dan stelt Jan Paternotte de maatregelen voor. “Ik hoop dat andere partijen hier ook aan meedoen. Dan kunnen studenten van hun kleine studentenkamertje af en naar school.”

LEES OOK: Burgemeesters willen plicht in plaats van ‘dringend advies’ voor mondkapjes

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier