main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Haagse Lobby - 5 oktober 2020 — 22:04

‘Stel prioriteiten in jeugdzorg en focus op kinderen met allerzwaarste problemen’

Terwijl nieuwe, kleine aanbieders het prima doen, staan vele van de belangrijkste jeugdzorgorganisaties op omvallen. Totaal niet verrassend, vindt Tweede Kamerlid Rene Peters (CDA) en oud-zorgwethouder van Oss. Hij pleit er daarom voor om de prioriteiten te verschuiven naar het behandelen van kinderen met de zwaarste problemen. “Ik denk dat we een beetje zijn doorgeslagen”, zegt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

“Ooit waren er tussen de één op de twaalf en één op de twintig kinderen in gemeenten die jeugdzorg kregen”, zegt Peters. “Op dit moment zijn er gemeenten waar één op de zes enige vorm van jeugdhulp krijgt. Ieder kind heeft wel eens een probleem, en als je al die lichte problemen ook wil oppakken kom je uiteindelijk geld tekort. Als de middelen niet oneindig zijn maar de vraag wel, moet je gaan prioriteren. En dat betekent: de mensen met de grootste problemen eerst. Zo zie ik het.”

Er is op dit moment een dikke scheidslijn in Nederland op het gebied van jeugdzorg, zo blijkt uit onderzoek van Trouw. 1478 kleine, vaak relatief nieuwe aanbieders van bijvoorbeeld dyslexiehulp of andere relatief eenvoudige zorg maken gemiddeld 35 procent winst. Met de helft van de 64 belangrijkste jeugdzorgorganisaties, die onder andere verantwoordelijk zijn voor pleegzorg en crisishulp, gaat het ondertussen erg slecht.

ADHD en dyslexie

“Vinden wij echt dat er bij iedere kleine vorm van een probleem dat daar professionele hulp voor nodig is? Vinden we dat echt? Dat we bijvoorbeeld ieder druk kind de stempel ADHD moeten geven en daar lichte zorg op moeten zetten? Vinden we dat dyslexiezorg, dat ieder kind dat niet vanzelf leert lezen, met hulp van een professional op kosten van de gemeente moeten leren lezen? Vinden we dat we allerlei hele kleine vormen van zorg moeten gaan vergoeden?” Dat vraagt Peters zich af. “Dat deden we vroeger niet. Als we dat wel doen gaan we steeds meer kinderen helpen, en die vraag is in principe bijna oneindig.”

Minder tijd en geld voor kinderen zware problemen

Vroeger was de jeugdzorg redelijk overzichtelijk, zegt Peters. Die toen namelijk onderverdeeld in de jeugdbescherming, jeugdreclassering en de zwaar gespecialiseerde jeugdhulp. Toen de verantwoordelijkheid voor de jeugdhulp bij de gemeenten kwam te liggen, ging het mis volgens de CDA’er. De afbakening, die voorheen zo helder was, verdween.

Gemeenten wilden graag veel keuzevrijheid aanbieden, snel ingrijpen en veel inzetten op lichte zorg in de hoop daar zware zorg mee te voorkomen. “Daardoor zijn er heel veel aanbieders van lichte zorg die heel veel kleine problemen proberen op te lossen. Dan is er minder, tijd, geld en energie over om kinderen met de allerzwaarste problemen nog te helpen. Dat staat een beetje los van hoe groot of klein die aanbieders zijn, maar het gaat wel om zwaar gespecialiseerde zorg waar dan te weinig geld voor is.”

LEES OOK: Jeugdzorg is te veel tijd kwijt aan administratie: ‘Alle regels die je niet snapt, moet je schrappen’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier