Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Veel eenzame ouderen door coronamaatregelen: ‘Taak van ons allemaal’

Redactie

Tijdens de Nationale Ouderdag worden ouderen vandaag extra in het zonnetje gezet. En dat is nodig in deze coronatijd want een kopje koffie drinken bij de buurtvrouw of bridgen met de kleinkinderen zit er vaak niet meer in. En zelf als oudere iets organiseren is niet makkelijk, legt directeur Liane den Haan van ouderenvakbond ANBO uit in Goedemorgen Nederland."Als je echt iedereen om je heen bent verloren, is het best moeilijk om die eerste stap te nemen."

Het is heel belangrijk om eenzame ouderen in een nieuw sociaal netwerk te zetten. "Zodat je ze de regie weer teruggeeft zodat ze zelf weer activiteiten kunnen ondernemen", aldus Den Haan.

'Eenzaamheid is meer bespreekbaar geworden'

Maar door de corona zijn er veel minder activiteiten en is alles soberder. "Wij hebben in het begin van de coronacrisis ook gezien. Wij hebben toen een telefoonlijn geopend en echt duizenden mensen hebben hierover gebeld. Het sociale netwerk om je heen valt al weg als je ouder wordt. Dat betekent dat je vaak dingen gaat doen, zoals activiteitenclubs, maar dat is er nu allemaal niet meer."

Dus zitten ouderen alleen thuis en hebben ze het zwaar. En vanwege de coronamaatregelen is het lastig om hier verandering in te brengen. "Gelukkig is door corona eenzaamheid wel meer bespreekbaar geworden. Mensen schamen zich ervoor, maar maken het bespreekbaar. En het is niet alleen bij ouderen maar ook bij jongeren. Ook scholieren die alleen online les hebben voelen zich eenzaam."

LEES OOK: Ouderenbond heropent coronalijn: ‘Eenzaamheid ligt weer op de loer’

'Zou elke dag Nationale Ouderendag moeten zijn'

Veel organisaties proberen ondanks de coronamaatregelen toch iets te doen. "Die zijn hun creativiteit gaan gebruiken en met leuke alternatieve activiteiten gekomen. Maar in de eerste golf gebeurde heel veel. Toen werden de maatregelen versoepeld en viel ook heel veel weer weg. Nu zie je dat het langzaam weer opstart. Het is ook Nationale Ouderendag, maar het zou elke dag Nationale Ouderendag moeten zijn", vindt Den Haan. "Je moet structureel activiteiten aanbieden."

Rotterdam is koploper in het tegengaan van eenzaamheid bij ouderen, legt wethouder ouderenzorg Sven de Langen. "Dit deden wij al en wij hebben daar tijdens corona een plusje bovenop gedaan. Wij hebben bijvoorbeeld de sociale coronahulpdienst. Die kan je bellen en mensen gaan dan langs om bijvoorbeeld medicatie en maaltijden te brengen. Er zijn meer dan dertigduizend flyers uitgedeeld aan ouderen om te laten weten dat ze er zijn."

'Taak van ons allemaal'

De Haan noemt dit een heel mooi programma. "Veel gemeentes hebben dit nog niet. Het is ook een goede taak voor de gemeentes om dit te doen want die hebben ook nauw contact met hun burgers en welzijnsorganisatie. Maar het is ook een taak van ons allemaal om om te kijken naar iemand van wie je weet dat die alleen is."

LEES OOK: Zorgen onder ouderen over maatregelen coronavirus: ‘Hoe moet dat met boodschappen?’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau